Op maandag 22 december stond er geen soep op het programma bij ‘Soep & Zo’, maar werd het jaar 2025 op feestelijke wijze afgesloten. Voor deze laatste bijeenkomst werd er samen kippenragout gemaakt.
Kippenragout bij Soep & Zo
De opkomst was dit keer wat kleiner; met negen deelnemers gingen de aanwezigen aan de slag. In een gezellige sfeer werden 2,5 kilo champignons schoongemaakt en gesneden, om vervolgens aangebakken te worden.
De kipfilet, gesponsord door slagerij Thijs Kuepers, werd gaar gekookt in bouillon en daarna in stukjes gesneden. De ragout werd gebonden met een speciale roux. Ondertussen genoten de deelnemers van een stuk bienenstich en een kopje koffie of thee.
Daarna werd er gesmuld van de zelfgemaakte kippenragout met pasteitjes. Als afsluiting was er ijs met aardbeien en slagroom. Het was gezellig en er werd veel gelachen. Sommige deelnemers hadden een kerstmuts op of kerstballen aan hun oren, wat zorgde voor extra sfeer.
Bijzonder moment
“Bij deze willen we Jan die in een mindere fase zit in namens ons allen heel veel sterkte toe wensen.
Ook de echtgenoot van Leontien, die morgen een operatie ondergaat, heel veel sterkte. Ook voor Willemien heel veel sterkte met je echtgenoot. Dit is een wake up call, pluk je dag, want jammer dat sommige van onze groep in een minder prettige fase zitten“.
Tot slot wenst Soep & Zo iedereen fijne kerstdagen en een mooi 2026 toe.
Recept Kippenragout
Kippenragout voor plus minus 20 pasteitjes
- 4 liter kippenbouillon
- 2000 gram kippenfilet
- 2000 gram kastanje/gewone champignons
- 500 gram kookroom.
- 400 gram roomboter
- 480-500 gram gezeefde bloem
- 3 uien.
- ½ knoflook
- Peterselie/tijm naar smaak en peper en zout en eventueel lente uitjes 1 bosje
Bereidingswijze
- Snipper de uitjes. Doe een klontje roomboter in een steelpan en fruit het uitje rustig aan,voeg dan de fijn gesneden knoflook toe
- Voeg dan de bouillon, , tijm, citroensap en zwarte peper naar smaak toe en breng dit aan de kook.
- Zodra het kookt voeg je de kipfilet toe en kook je deze in ca. 15 minuten gaar.
- Bak ondertussen de kastanje en gewone champignons even aan, in porties met wat paprikapoeder
- Haal de kip uit de bouillon.
- Giet de bouillon door een vergiet en vang de bouillon op in een maatbeker. Of pan
- Laat de kip en bouillon afkoelen. Pluk de afkoelde kip in kleine stukjes.
- Nu gaan we de roux maken. Doe de 400 gram roomboter in een pan op laag vuur en laat dit smelten.
- Voeg beetje bij beetje de gezeefde bloem toe en bak dit kort tot het gaat schiften/ zweten.
- Al roerend met een garde voeg je beetje bij beetje de bouillon toe tot je een gladde saus hebt, Belangrijk begin met koud vocht voor een optimale roux zonder klonters ,en in het begin kleine hoeveelheden vocht en goed en snel kloppen met de garde ,houd altijd wat van de bouillon achterwege, kunt nog altijd toevoegen
- Verwarm de oven voor en bak daarin ondertussen de pasteibakjes zoals aangegeven op de verpakking.
- Doe de, kip, peterselie en de kookroom er door. Breng op smaak met peper en zout en kook dit even in tot de ragout de gewenste dikte heeft, doe dan de fijn gesneden lente uitjes er nog onder roeren
- Daarna is het tijd om de pasteibakjes te vullen met de ragout en garneer met het dekseltje en eventueel extra peterselie.
Eet smakelijk!









Er zijn nog geen reacties geplaatst