In het kerkdorp Eind (gemeente Nederweert) ligt het leukste openluchtmuseum van het Zuiden. Gezelligheid en gastvrijheid staat bij de vele ambachtslieden hoog in het vaandel en natuurlijk laten ze graag oude ambachten en gebruiken tot leven komen. Bij het betreden van dit gezellige museum hoor je al van een afstand diverse geluiden uit de gebouwen van de ambachten komen. Ze maken nieuwsgierig. Maar naast geluid is ook geur en beeld van belang.
Reis van de graankorrel
Op zondag 17 augustus spelen meerder zintuigen een belangrijke rol. Diverse ambachten nemen de bezoekers mee in de tocht die de graankorrel maakt om uiteindelijk tot bakproduct verwerkt te worden. Een uniek proces dat je nog maar zelden met eigen ogen en oren waar kunt nemen.
Dorsers
Aan de “drieslag” hoor je de dorsers aan het werk om de graankorrels van de stengels en de aren te scheiden. Dat ging vroeger vaak handmatig met vlegels en op den duur werden daar ook speciale machines voor gebruikt. Al deze toepassingen worden gedemonstreerd. Er wordt een echt schouwspel van gemaakt waar heel wat oefening aan vooraf gaat. Bezoekers mogen het zelf ook proberen.
Die graankorrels gaan aansluitend naar de molenaar (de Mulder) om daar gemalen te worden tot fijn en zuiver meel. En het meel gaat daarna natuurlijk naar de bakkers. Volgens oude maar nog steeds de beste recepten wordt deeg gemaakt voor knapkoek, brood, vlaai en andere lekkernijen. Deze producten worden in het eigen bakhuis gebakken in de mooie hout gestookte ovens om uiteindelijk terecht te komen bij de verkoopstand aan de overkant van het bakhuis “bi’j Loate”.
Voor jong en oud
Een hele mooie middag die voor oud en jong zeer de moeite waard is. Alle andere ambachten zijn in bedrijf en natuurlijk is er voldoende plek op een van de mooie terrassen van het museum om uit te rusten of gewoon ouderwets te genieten van al het moois dat onze Limburgse cultuur te bieden heeft. De kinderen kunnen zelf hun ogen en oren de kost geven, soms ook in actie komen of meedoen aan een kleine kwis.
Natuurlijk is er weer van alles te beleven, te ervaren en te proeven. Boerinnen snijden de verse broden op authentieke wijze aan en beleggen deze voor de harde werkers met heerlijke plakken “sjonk” om de energie op peil te houden. En geen zorg; voor de bezoekers is ook voldoende lekkers te verkrijgen om aan het einde van de middag misschien wel wat uit de bakkerswinkel mee naar huis te nemen.
Een bezoek aan het Limburgs openluchtmuseum Eynderhoof in Nederweert Eind is altijd een feest. Meer informatie over openingstijden, entree en de speciale activiteiten (op de woensdagen speciaal voor de kleintjes) is te vinden op de website www.eynderhoof.nl







Er zijn nog geen reacties geplaatst