Skip to content

Moulin Blues 40 jaar | De mogelijkmakers van Moulin Blues 

19 april 2025 | 20:30

Een festival als Moulin Blues mag dan op het podium draaien om de muziek, achter de schermen wordt de show gestolen door een leger van vrijwilligers en gulle sponsors. Al 40 jaar lang zijn het deze vrijwilligers en sponsoren die ervoor zorgen dat het eerste weekend van mei in Ospel steevast blauw kleurt van de blues. Zonder hen geen Moulin Blues. In dit tweede artikel in deze reeks, staan de mensen achter het festival centraal – de stille krachten voor wie geen spotlight fel genoeg kan schijnen. 

Moulin Blues 40 jaar Deel 2

Vrijwilligers: het kloppend hart van het festival 

“Moulin Blues kan niet zonder vrijwilligers,” kopte de lokale media al eens, en dat is geen overdreven uitspraak. Sinds de beginjaren wordt het festival bijna volledig gerund door vrijwilligers (veelal) uit de regio – een unicum in festivalland. 

Waar veel grote festivals leunen op professionele organisaties, bewijst Moulin Blues al decennialang dat met passie en gemeenschapszin vrijwel alles mogelijk is. Inmiddels zet een team van meer dan 500 vrijwilligers zich in om het festival ieder jaar weer op te bouwen, te laten draaien en af te breken. Van opbouwers tot afbrekers, van barmedewerkers, kaartverkopers tot schoonmakers en parkeerhulpen: het zijn buren, vrienden, families en collega’s uit Ospel en omstreken die hun vrije dagen opofferen voor “hun” festival. 

Die vrijwilligerscultuur zat er vanaf het prille begin al in. Uit het verleden blijkt hoe de organisatie in de jaren ‘80 letterlijk de mouwen opstroopte: het zenuwcentrum was het kamphuis De Meule in Ospeldijk, waar menig vrijwilliger overnachtte tijdens het festivalweekend. ’s Avonds na afloop verzamelde iedereen zich in het kamphuis – het hart van de organisatie – met een welverdiend biertje en gitaarmuziek die nog lang klonk in de nacht. Hier werden sterke verhalen gedeeld en nieuwe ideeën geboren voor volgende edities. Het festival voelde als één grote familie. Voorafgaand aan het evenement gingen de organisatoren persoonlijk bij alle omwonenden langs met een brief en een praatje, om uit te leggen wat er te gebeuren stond en draagvlak te creëren in het dorp. Die persoonlijke, warme aanpak creëerde goodwill: de hele gemeenschap droeg Moulin Blues een warm hart toe. 

Vele vrijwilligers zijn al tientallen jaren betrokken. Zo zijn er stellen die elkaar ooit bij Moulin Blues leerden kennen en nu samen als vrijwilliger kassa draaien. Generaties werken zij aan zij: de pioniers van het eerste uur geven het stokje door aan hun kinderen en zelfs kleinkinderen. Dat zorgt voor continuïteit én voor een unieke sfeer achter de schermen. Het plezier spat eraf bij de vrijwilligers.

Sponsoren en steun: samen sterk 
Behalve de mankracht is ook de financiële en materiële steun onmisbaar gebleken voor het festival. Moulin Blues begon met een droom, maar om blueslegendes naar Ospel te halen was natuurlijk ook geld nodig. Gelukkig konden de oprichters al snel rekenen op behulpzame sponsoren. Een mooi verhaal uit de begintijd: via een bevriende achterbuurman kreeg het festival in 1986 een donatie van het internationale jeansmerk Lois Jeans, destijds de eerste hoofdsponsor. Met dat startkapitaal konden meteen enkele artiesten van formaat worden geboekt. Lois zag het jonge festival als een ideale kans om het merk te promoten én iets terug te doen voor de gemeenschap. Die samenwerking wierp vruchten af: Moulin Blues zette zichzelf direct neer met een sterk programma, en Lois kreeg een enthousiast publiek dat met het logo op hun spijkerjas rondliep. 

Na een paar jaar trok de jeanssponsor zich terug – mission accomplished – maar anderen stonden klaar om het stokje over te nemen. Eind jaren ’80 traden onder meer brouwerij Maes (met Kronenbourg-bier), het regionale weekblad De Trompetter en automatiseringsbedrijf TeHa toe als sponsoren. Ook de gemeente Nederweert bleef niet achter: bij de oprichting van de Stichting Rhythm & Blues Ospel in 1986 werkte de gemeente zo welwillend mee dat de tegenprestatie symbolisch was – de stichtingsakte werd gepasseerd in ruil voor een bosje bloemen voor mevrouw Stassen, de vrouw van een gemeentelijk bestuurder, zo wordt lachend verteld. 

Sommige sponsoren leveren geld, anderen materiaal of diensten. Grote namen – denk aan drankenleveranciers en mediapartners – verbinden graag hun naam aan het gezelligste bluesfeest van het land. Bovendien heeft Moulin Blues sinds 2022 een ANBI-status, een officiële erkenning als Algemeen Nut Beogende Instelling. Dat onderstreept dat het festival draait om de liefde voor de muziek en de gemeenschap, niet om winst. 

Het is de combinatie van inzet en steun van alle betrokkenen die de magie van Moulin Blues al 40 jaar lang in stand houdt. Moulin Blues is een festival vóór en dóór de gemeenschap. In dit jubileumjaar is de dankbaarheid richting al deze mogelijkmakers groter dan ooit. Zonder hen zou er begin mei geen blues klinken in Ospel. Maar dankzij hen transformeert het dorp elke keer opnieuw tot blueshoofdstad. 

Voor meer informatie over Moulin Blues 2025, de line-up en kaartverkoop: www.moulinblues.nl

Alles over Moulin Blues vindt je op onze speciale pagina op Nederweert24.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Meer nieuws

Foto's | Johan Horst
Met respect voor elkaar
4 mei 2025 | 22:18
2025_05_04-Dodenherdenking-Nederweert-2025-53
Nu en in de toekomst
4 mei 2025 | 21:59
Foto's | Theo Schrijnemaekers
Koninklijk lintje voor Jo Evers en Ludo van Thuijl
4 mei 2025 | 21:10

Advertentie