Skip to content

Onderzoek geluidsbelasting windpark Ospeldijk: ‘ver beneden de wettelijke normen’

Redactie
28 februari 2023 | 10:56

Advertentie

Naar aanleiding van klachten van bewoners in het buurtschap Stokershorst (Nederweert-Eind) en een handhavingsverzoek heeft gemeente Nederweert een onderzoek uit laten voeren naar de geluidsbelasting van de windturbines van windpark Ospeldijk (Ospel).

Windpark Ospeldijk

De geluidssituatie rond het windpark is onderzocht door bureau Bosch en van Rijn uit Utrecht. Het in windturbinegeluid gespecialiseerde bureau Peutz uit Nijmegen voerde in oktober 2022 geluidsmetingen uit bij de turbines. De bewoners waren bij deze metingen aanwezig.

De metingen geven aan, dat de jaarlijkse gemiddelde geluidsdruk (immissies) ver onder de toelaatbare waarden blijft. In hetzelfde onderzoek heeft de gemeente als vergunningverlener ook gecontroleerd of het park de slagschaduwnormen niet overschrijdt. Ook op dat aspect blijkt het park niet meer slagschaduw te produceren dan wettelijk is toegestaan. Wel bleek uit het onderzoek een klein meetverschil over de concrete emissiewaarden bij een van de vier turbines op ashoogte van 135 meter, de zogenoemde bronsterkte. Wat daarvan de oorzaak is en over hoe dit verschil verklaart moet worden, overleggen gemeente, turbine-eigenaren Zuidenwind en WML, en de turbineproducent nog met elkaar,” aldus Zuidenwind en WML.

Advertentie

10 Reacties

  1. Oeps! en nu? Worden de gemaakte kosten nog verhaald ?!

  2. Heel vreemd dat men met nietszeggende jaargemiddelden rekent. Als de geluidsoverlast in de horeca met eenzelfde
    jaargemiddelde gemeten zou worden dan kunnen ze gedurende de openingstijden zonder bezwaar met de deuren wijd openstaand exploiteren. Gebruikelijk is de handhaving op een piekbelasting die niet overschreden mag worden.
    Dat geeft pas bruikbare uitkomsten. Mogelijk dat hier naar een gewenste uitkomst toe gewerkt wordt.

  3. Het is allang bekend dat de geluidsnormen die voor industriële windturbines worden gebruikt niet deugen.
    Infrasoon geluid wordt niet gemeten en dat is juist waar mensen ziek van worden en hen uit hun slaap houdt.
    Men rekent met jaargemiddeldes en gemiddeldes van verschillende frequenties.
    Dat betekent, zoals Ruud ook al aangaf, dat je bij wijze van spreken op een dag 120 Db kunt produceren als je dan op 4 andere dagen maar 20 Db produceert zit gemiddeld op 40 Db en dus onder de norm.
    De normen zijn zo gemaakt dat we in een dicht bevolkt land als Nederland windturbines kunnen plaatsen. Alles om die onzinnige klimaatdoelen te kunnen halen.
    Het is schandalig dat de overheid inclusief ons gemeentebestuur zich nog steeds achter dit soort normen verschuilen terwijl ze verdomde goed weten dat ze niet deugen.

  4. Dit bericht is niet van de gemeente Nederweert maar van de initiaitiefnemers van het industriele windpark.
    Probeer er niet te veel waarde aan te hechten en wacht de officiele reactie van de gemeente af.

  5. Sandra de gemeente komt echt niet voor de burger op.
    Ze weten dat ze fout zitten maar toegeven , echt niet.

  6. Dit artikel evenals de nieuwsbrief van Zuidenwind verdient een rectificatie. Weer een bewijs van pure manipulatie en misleiding. Wij weten gelukkig inmiddels beter. Het kleine meetverschil is wel meer dan het geluid van een ritselend blaadje. Ruim 2 dB verschil bij turbine 1 is echt veel en valt echt niet meer binnen de normen. Bovendien ook een meetverschil bij turbine 3 van 0.5 decibel.

  7. Sinds wanneer zijn er nu ineens wettelijke normen?
    Er zijn Europese normen, en er is bijna geen een gemeente die zich aan deze wettelijke normen houd.
    Sterker nog de meeste gemeenten weten nog niet eens dat ze bestaan of worden stilzwijgend achtergehouden.
    Diegene wat tegen windmolens zijn moeten zich maar eens gaan verdiepen in deze Europese wet, en dan zul je zien dat ze wel anders gaan piepen.
    In België is deze wet al met veel succes gewonen tegen de molenaars.

  8. @ Het klopt niet

    2 dB meer is inderdaad echt veel.
    Bij 3 dB meer is er al sprake van een verdubbeling van het geluidsniveau. Dat komt omdat dB geen lineaire maar logaritmische schaal kent. Elke 10 dB meer is een verhoging met de factor 10. Dus 10 dB meer is 10 keer zo hard, 20 dB meer is 100 keer zo hard en 30 dB meer is 1.000 keer zo hard.

  9. […] Het college van burgemeester en wethouders heeft onafhankelijk onderzoek laten uitvoeren naar de naleving van de milieunormen door Windpark Ospeldijk. Sinds de windturbines in gebruik zijn, omstreeks juni 2021, ontving de gemeente Nederweert vijf verzoeken om handhaving en een veelheid aan klachten. Gisteren kwamen Zuidenwind en WML met een persbericht naar buiten. […]


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00
65
Elke zaterdag om 12.00 uur
21 september 2024 | 12:00
Vizier-op-Nederweert-Tweede-Wereldoorlog
Vizier op Nederweert
21 september 2024 | 11:00

Advertentie