Site pictogram Nederweert24

Gouverneur Emile Roemer op bezoek in Nederweert

Sinds een jaar is Emile Roemer Gouverneur van Limburg. Inmiddels is hij begonnen met het afleggen van ambtsbezoeken aan de 31 Limburgse gemeenten. Gisteren was Nederweert als zesde gemeente aan de beurt voor zo’n ambtsbezoek.

Een ambtsbezoek kent een aantal vaste elementen: een gesprek met de burgemeester, een gesprek met (een afvaardiging van) de gemeenteraad en een gesprek met het college van burgemeester en wethouders. Daarnaast is het mogelijk om de Gouverneur iets bijzonders te laten zien of in gesprek te brengen met Nederweertenaren.

Emile Roemer

Om 15.00 uur werd de Gouverneur ontvangen bij Buitencentrum De Pelen. En na een kort bezoekje aan de Peel met burgemeester Birgit Op de Laak ging hij aan tafel met Marijke Vaes (manager Buitencentrum De Pelen) die hem met passie vertelde over de verbinding mens en natuur maar ook haar zorgen deelde over de financiering van deze activiteiten. Ruud Koppens (directeur ETF) had een mooi verhaal over zijn internationaal opererend bedrijf en de impact die de huidige situatie in de wereld daar op heeft. Ook zijn maatschappelijke betrokkenheid met Nederweert werd besproken. Chris Salimans deelde vervolgens zijn verhaal hoe hij als agrarisch ondernemer komt tot het realiseren van een crematorium en natuurbegraafplaats. Sem Schröder woont sinds kort in Ospel en is wereldkampioen rolstoeltennis. Hij vertelde wat hem drijft en wat hij er voor doet om op wereld niveau rolstoeltennis te spelen. Kortom, zeer gevarieerde verhalen met passie en doorzettingsvermogen.

Het gezelschap verplaatste zich vervolgens naar het gemeentehuis voor het gesprek met de fractievoorzitters in de vernieuwde raadzaal. Aan de hand van een aantal onderwerpen werd met de Gouverneur in gesprek gegaan. Daarna ging het naar de brandweerkazerne aan de Smissterstraat waar de Gouverneur een heel programma te wachten stond. Hij kreeg aan uitrukpak aan en werd in anderhalf uur klaargestoomd tot bevelvoerder met als resultaat een ritje in de brandweerauto en een daadwerkelijke inzet. Tussendoor ging hij in gesprek met onze brandweervrijwilligers die hem meenamen in waarom zij er voor kozen om brandweervrijwilliger te worden. De post Nederweert timmert flink aan de weg met haar jeugdbrandweer. Uiteraard was daar aandacht voor en gaven zij een demonstratie.

Het bezoek eindige in Restaurant Bi-J Siem. Uitbater Herman Poell nam de Gouverneur mee in de rijke historie van het pand waarna het college als laatste in gesprek ging met de Gouverneur. Het gemeentebestuur kijkt terug op een geslaagd ambtsbezoek en de Gouverneur was heel enthousiast over het programma en de mensen die hij heeft ontmoet.

Mobiele versie afsluiten