Site pictogram Nederweert24

GroenLinks | Nieuwe gemeentebegroting Nederweert: alles blijft zoals het is


GroenLinks Nederweert kijkt terug naar de raadsvergadering op dinsdag 8 november waar uitvoerig over de gemeentebegroting werd gepraat:

GroenLinks

De gemeenteraad deed er dinsdag 8 november maar liefst zeven uur over om alles bij het oude te laten. Uitvoerig werd er gediscussieerd over verlaging van de OZB met drie tientjes, afschaffing van de hondenbelasting, en een extra gemeenteadviseur voor agrarische bedrijven. Maar de grote opgaven van deze tijd bleven nagenoeg onbesproken.

Marieke Manders van GroenLinks stelde de grote opgaven voor een goede toekomst in Nederweert nadrukkelijk aan de orde.

Stank, fijnstof, ammoniak en verdroging
Zij ging in op de stank van intensieve veehouderijbedrijven die Nederweert typeert. En de hoge fijnstofbelasting, de onzichtbare bedreiging van onze gezondheid. En ze wees op onze natuurgebieden de Groote Peel en Sarsven & De Ba-nen die een kwijnend bestaan leiden door neerslag van ammoniak en dalende grondwaterstanden.

De stikstofovermaat is een belangrijke bedreiging voor onze woningbouwplannen. Als de ammoniakuitstoot niet voort-varend wordt aangepakt, kunnen we waarschijnlijk ook onze woonopgave niet realiseren. Nederweert Anders benoemde het woonprobleem terecht als een topprioriteit die niet eens als majeur thema benoemd wordt door het college.

Duurzaamheid dient in Nederweert een vertrekpunt te zijn bij alle beleidsafwegingen. Nederweert zou veel meer samen kunnen werken met andere gemeenten in het land die duurzame ontwikkeling al langere tijd als centraal thema gebrui-ken. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) biedt gemeenten ondersteuning om tot een integrale benadering van duurzame ontwikkelingsdoelen te komen.

Geen extra inspanningen nodig?
De collegepartijen vonden extra inspanningen voor duurzame ontwikkelingsdoelen niet nodig. Het college is van mening dat Nederweert alles al goed doet, maar dan onder een andere noemer.

En er gebeurt hier en daar ook wel iets. Maar als het gaat om leefbaarheidsproblemen ten gevolge van de intensieve veehouderij, dan verschuilt het college zich achter creativiteit van ondernemers, een abstracte omgevingsvisie, en kijkt het afwachtend vanachter de muren van het gemeentehuis naar wat provincie, waterschap en rijk gaan doen.

Bewoners willen anders
Met deze coalitie blijft alles bij het oude. Doormodderen uit angst om echte besluiten te nemen voor een betere toe-komst van Nederweert. Beweging moet komen vanuit inwoners zelf. En die willen wel. Bij de laatste gemeenteraads-verkiezingen lieten de duurzame partijen (D66, Nederweert Anders en GroenLinks) samen een groei zien in percentage kiezers van 1% terwijl de coalitiepartijen (CDA, JAN en VVD) samen zakten met 4%. De onwelwillende houding van de coalitiepartijen naar de oppositie toe doet dan ook geen recht aan dit gegeven. Hopelijk realiseert de coalitie zich op tijd dat de grote problemen waar Nederweert voor staat zich echt niet vanzelf zullen oplossen.

GroenLinks Nederweert zal het gemeentebestuur in elk geval blijven oproepen om verantwoordelijk beleid te gaan voe-ren in het belang van de gezondheid van álle inwoners van Nederweert.

 

Mobiele versie afsluiten