Site pictogram Nederweert24

Heilig Hartbeeld Nederweert in ere hersteld

Het monumentaal Heilig Hartbeeld heeft zondagmiddag 23 oktober een ere plek gekregen en is gezegend door pastoor Sebastian. 
Met deze zegening heeft het gemeentelijk monument, dat van Cultuur historische waarde is, op die plek een officiële ere plek gekregen als een beeldbepalend monument voor de omgeving.

Heilig Hartbeeld Nederweert

Het Heilig Hartbeeld Nederweert, het monument uit 1920 (ruim 100 jaar) staat sinds 1947 aan de Schoolstraat in Nederweert, maar had daar nooit een ere plek gekregen. Het beeld stond van 1920 tot 1945 tussen de kerk en het huidige restaurant Bi-j Siem. Het is na herstel van de oorlogsschade 1945 in 1947 verplaatst naar de Schoolstraat. Het perceel waar het beeld op staat was toen eigendom van de parochie. Het Kerkbestuur was in die tijd ook tevens het Schoolbestuur. Na ontkoppelen van dat bestuur ging het beeld in eigendom over naar het Schoolbestuur en vervolgens na verkoop van de school werd het eigendom van de woningvereniging.

Het beeld raakte in 2011 door vorst ernstig beschadigd. Er zijn diverse besprekingen geweest om het beeld te restaureren. De Woningvereniging had daarvoor geen financiële middelen en het Kerkbestuur was niet eigenaar.
 Na goed overleg met de Woningvereniging kreeg het Parochiebestuur het beeld weer in eigendom.

Gemeentelijk monument
In 2015 werd het Heilig Hartbeeld een Gemeentelijk monument. 

Toen het beeld weer eigendom werd van de kerk kwam de restauratie in een stroom versnelling. Er kwamen toen voldoende financiële middelen beschikbaar en heeft in 2021 de restauratie plaats gehad door Beeld & steenhouwers Joop Utens Echt. 
De omgeving van het beeld is in 2022 afgewerkt met een terras met bank en een pad naar het beeld, dat aangelegd is door Bestratingen Jo Verhees Nederweert. De beplanting wordt nog door de woningvereniging aangepast. 
Het een en ander is tot stand gekomen dank zij de medewerking van de Woningvereniging, subsidie van Gemeente Nederweert en een bijdrage van Franka van Eijk (overleden in 2020).

Mobiele versie afsluiten