Site pictogram Nederweert24

CDA Nederweert | Ons buitengebied leefbaar houden!

“De afgelopen vier jaar hebben we vanaf de zijlijn meegedacht over de omgevingsvisie voor het buitengebied van de gemeente Nederweert. Hopelijk zitten we vanaf maart weer aan het stuur zodat we zaken ook écht in beweging kunnen brengen.

Als we over het platteland praten, gaat het vaak eenzijdig over stikstof en fijnstof. Natuurlijk, ook voor het CDA staat de gezondheid van onze inwoners op 1. Geen enkele twijfel daarover. Maar richting de toekomst is de luchtkwaliteit niet het probleem. Omdat steeds meer agrariërs de komende jaren gaan stoppen of al zijn gestopt met hun bedrijf, staan we voor een heel andere uitdaging. Hoe houden we het buitengebied leefbaar? Dat wordt een reusachtige opgave die stabiel en daadkrachtig beleid vereist.

Tienduizenden vierkante meters aan stalruimte komen er in de nieuwe raadsperiode vrij. Een deel hiervan zal gesaneerd moeten worden. Dat vraagt om goede, financiële oplossingen en duidelijke afspraken. Maar er zullen ook agrariërs blijven en nieuwe bedrijven bijkomen. Die dynamiek is ook heel belangrijk, het buitengebied is immers van iedereen. Zonder onze boeren, die niet alleen ons voedsel produceren en een belangrijke bron van werkgelegenheid zijn, maar ook het landschap beheren, zou het een rommeltje worden. Het CDA wil ondernemers die hun bedrijf duurzaam willen ontwikkelen dan ook perspectief bieden op een gezonde toekomst. Om leegstand en verpaupering tegen te gaan, moeten zij de ruimte krijgen om te ondernemen en nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen. Anders gezegd: het geld dat de gemeente van het Rijk krijgt om de stikstofopgaven aan te pakken, is niet bedoeld om bedrijven rücksichtslos te saneren. Het moet juist een impuls geven aan het platteland. Samen maken we het buitengebied.”

Robert ten Kate en Eric van der Putten

www.cda.nl/nederweert

Lees ook

Mobiele versie afsluiten