Site pictogram Nederweert24

Historische rondleiding door de kern van Nederweert

Op zondag 12 september 2021, tijdens het 35e Nationale Open Monumentenweekend (met dit jaar als thema ‘Mijn monument is jouw monument’), vindt er een cultuurhistorische rondleiding plaats door het centrum van Nederweert. In een wandeling van circa twee uur neemt gids Alfons Bruekers de deelnemers mee terug in de tijd. Aan de hand van bijzondere verhalen en achtergronden schetst de historicus een verrassend beeld van de geschiedenis van het Peeldorp. Een must voor iedereen die meer wil weten over Nederweert.

Verbazen

Hoewel veel van het oude dorpsschoon in de kern van Nederweert in de loop der jaren verloren is gegaan, herinneren er nog veel inwoners de kleurrijke geschiedenis. Een wandeling door de kern brengt jou in contact met echo’s uit het verleden. Zelfs verknochte Nederweertenaren zullen zich verbazen over de vele historische wetenswaardigheden en anekdotes die verbonden zijn aan huizen en gebouwen in de dorpskern. Voor geïnteresseerden van buiten de gemeente is het een boeiende kennismaking met Nederweerts verleden.

Praktische gegevens
Onder leiding van de gepassioneerde gids Alfons Bruekers word je rondgeleid door de oude kern van Nederweert. De route voert door de Kerkstraat, Beuldersweg, Schoolstraat, Pastorieweg en de bezienswaardigheden.

De route duurt ongeveer twee uur. Wandelschoeisel en eventueel een paraplu wordt aangeraden. De rondleiding start en eindigt bij Guulke eten en drinken, Geenestraat 2A. Ontvangst om 10.30 uur met koffie en vlaai. Aanvangstijd rondleiding om 11.00 uur.

Wat krijg je zoal te zien en horen?
Middeleeuwse magische runentekens in de kerktoren. Het eerste illegale bouwproject. Ondernemende vrouwen. De straat der schone kunsten. De Franse school. De geheime schuilkerk. Het huis van de twaalf ambachten en de dertien ongelukken. De drie pastorieën. De voormalige bierbrouwerijen. De heilige Antonius van Nederweert. Het romantische paadje. Waarom de kerktoren speklagen heeft. Het oudste grafkruis op het kerkhof. Waarom geiten en bokken niet op het kerkhof konden komen. De vrijheidsboom uit 1792. De legendarische Willibrordusput. En nog veel meer. Kortom een ontdekkingstocht die meer dan de moeite waard is.

Opgeven
Deelname aan de historische wandeling kost € 10,- per deelnemer. Dat is inclusief koffie met vlaai. Opgeven kan bij Guulke eten en drinken, tel. 0495-634221 of via info@guulke.nl.

Mobiele versie afsluiten