Site pictogram Nederweert24

Stichting “Cuba Adelante” stuurt eerste container naar Cuba

Afgelopen vrijdag, 5 juni, was het zo ver, Mieke en Gerard konden beginnen met het laden van de vrachtwagen met donaties voor Cuba. Deze vrachtwagen met oplegger was ter beschikking gesteld door A. Kanters Internationaal Transport uit Someren. Hun chauffeur Ruud Janssen was bereid om het transport naar Rotterdam te doen en hulp te bieden met laden en lossen. Ook hun kinderen Bart en Ellen waren bereid om het laden en lossen te vergemakkelijken.

Stichting “Cuba Adelante”

De tafels en stoelen waren ’s middags al uit de opslag gehaald en klaargezet zodat het laden van de oplegger sneller zou gaan. Thuis was al zo veel mogelijk op pallets geplaatst en geseald zodat daar het laden ook vlotjes zou verlopen. Hierop staan diverse goederen van gereedschap tot medische goederen, rolstoelen en rollators tot kruiwagens en kleding. Al deze goederen zijn bestemd voor een ziekenhuis, een school, een laboratorium, een lichamelijk gehandicapten centrum en weeshuizen in Holguin en voor een bejaardenhuis in Banes. Ook voor een school in Moa waren veel tafels en stoelen. Na twee en een half uur sjouwen was de oplegger vol en klaar om zaterdag het geheel naar Rotterdam te vervoeren.

NIRINT Shipping, een rederij uit Barendrecht, heeft een 40 voet (12 meter) container gratis ter beschikking gesteld (zij willen dit enkele keren per jaar doen) alsook het vervoer naar Cuba. De container wordt tijdelijk opgeslagen in de loods van Rhenus Logistics op de Maasvlakte in Rotterdam, die deze kosten voor hun rekening nemen. De container zal nog een keertje open moeten omdat ook NIRINT Shipping zelf nog enkele goederen mee wil geven voor de school in Moa en ook Royal IHC uit Kinderdijk heeft gevraagd om voor hen enkele goederen mee te willen sturen voor die school in Moa.

Voor Mieke en Gerard was dit alles een nieuwe uitdaging waar ze in eerste instantie erg tegen op zagen maar met heel veel goede begeleiding van Rodney Bustamante Salazar van de Nederlandse ambassade in Cuba, Marco den Breejen en Shelley Bek van NIRINT Shipping hebben ze het voor elkaar gekregen om deze eerste container naar Cuba te verzenden. Er wordt nog gewacht op de officiële toestemming vanuit Cuba maar de ontvangers daar weten al dat de goederen er aankomen.

De laatste jaren gaat het in Cuba steeds slechter door toedoen van de blokkade die steeds meer aangescherpt wordt zodat goederen maar ook voedsel moeilijk te verkrijgen zijn. De laatste tijd zagen we hier in Nederland door de Corona-crisis soms rijen buiten staan vóór de winkels, dit was alleen om besmettingen tegen te gaan. In Cuba is dit dagelijks te zien omdat er weinig voedsel is, en is er dan aanvoer dan staan mensen soms enkele uren in de rij om een kip te bemachtigen of 2 flesjes olie te kopen.

Mieke en Gerard hopen dat ze volgend jaar (of misschien al eerder) weer een container goederen kunnen sturen. Inmiddels zijn de eerste donaties goederen al weer binnen. Stichting “Cuba Adelante” dankt iedereen die hen de afgelopen tijd hoe dan ook hebben gesteund met hulp, opslag, goederen of financiële middelen heel hartelijk. Zonder hen kunnen zij de noodzakelijke hulp aan Cuba niet verwezenlijken. Een groot woord van dank komt ook vanuit Cuba.

Wil jij Cuba een keertje met eigen ogen aanschouwen, laat je niet tegenhouden door wilde verhalen. Het is een gastvrij land met vriendelijke mensen. Altijd behulpzaam en ze nodigen je graag, als je daar voor open staat, uit bij hen thuis.

Voor een fijn verblijf kun je terecht bij Carlos en Yeni, Carlos is supervisor bij de projecten van Stichting “Cuba Adelante” in Holguin, hij heeft een leuke Casa Particular en voor een Cubaans prijsje wil hij ook je gids zijn tijdens je verblijf.

Neem hiervoor even contact op met Stichting “Cuba Adelante”

Mobiele versie afsluiten