Site pictogram Nederweert24

Onderzoek naar warmtelekken voor verduurzamen gemeentehuis (Foto’s)

Eind vorig jaar is de gemeente gestart met de voorbereidingen om het gemeentehuis en het sportcentrum te verduurzamen. Uitgangspunt hierbij is dat het gemeentehuis in 2021 het energielabel A heeft en het sportcentrum in 2022. In maart was er een onderzoek naar warmtelekken om te kijken waar en hoeveel warmte er uit het gemeentehuis lekt.

Warmtelekken

Energielabel A eerder dan 2030
Van de Rijksoverheid hoeven de gebouwen pas in 2030 energielabel A te hebben. Bij de gemeente vinden ze echter dat ze hierin een voorbeeldfunctie hebben en ze willen hier dus al eerder mee aan de slag gaan.

Verschillende scenario’s
Een adviesbureau heeft onderzocht welke maatregelen Ze het beste kunnen nemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het plaatsen van zonnepanelen en warmtepompen, het plaatsen van nieuwe kozijnen met Hr++ isolatieglas en het opsporen en dichten van warmtelekken. Hiervoor heeft het bureau verschillende scenario’s onderzocht. Binnenkort neemt het college een besluit over welk scenario het beste past. Hierbij houden ze rekening met de leeftijd van het gebouw, de technische mogelijkheden en de kosten. Uitgangspunt blijft het behalen van energielabel A.

Onderzoek naar warmtelekken
Bij het nemen van energetische maatregelen is het belangrijk dat er zo min mogelijk warmte uit het gebouw kan lekken. Daarom werd er op donderdag 19 maart thermografisch onderzoek verricht. Medewerkers van het bedrijf liepen rond het gemeentehuis. Met speciale warmtebeeldcamera’s onderzochten ze de hele gevel op warmtelekken. Aan de hand van deze beelden weten ze nu precies waar en hoeveel warmte er uit het gebouw lekt. Met isolerende maatregelen gaan ze deze lekken dichten.

Planning
Zodra het college van B&W heeft besloten welke maatregelen ze willen uitvoeren, werkt het adviesbureau dit verder uit in een technisch plan. De gemeente kan dan nog beter uitrekenen wat de kosten hiervoor zijn. Als de raad hiervoor het geld beschikbaar heeft gesteld, besteden ze de werkzaamheden uit aan een installateur/aannemer. Ze gaan ervan uit dat het werk in 2021 kan beginnen.

Mobiele versie afsluiten