Skip to content

Op een veilige manier gebruik maken van je telefoon tijdens het autorijden

Redactie
28 februari 2020 | 8:00

Advertentie

Tegenwoordig kunnen we niet meer zonder een smartphone. Zo goed als iedereen bezit wel zo’n exemplaar waarmee we continue bereikbaar kunnen zijn. Natuurlijk willen we de telefoon ook veel gebruiken. Zelfs tijdens het autorijden zitten veel rijders regelmatig even op het schermpje te kijken. Dit kan natuurlijk hartstikke gevaarlijk zijn. Sinds 2019 zit er hier dan ook een verbod op. Tijdens het rijden mogen de bestuurders hun smartphone niet vasthouden.

Zo valt ook te lezen op de site van de Rijksoverheid. Je mag tijdens het autorijden simpelweg geen mobiele telefoon vasthouden. Hartstikke logisch, want als je dit wel doet dan heb je zowel je ogen als je aandacht eigenlijk niet bij de weg. Hiermee breng je jezelf in gevaar, maar ook de andere weggebruikers lopen hierdoor gevaar. Als de politie je pakt terwijl je je smartphone vasthoudt tijdens het besturen van een auto kun je een boete krijgen van maar liefst 240 euro. Die ontloop je natuurlijk liever, wat op meerdere manieren kan. Zodoende hoef je de boete niet te betalen, maar hoef je ook geen gebruik te maken van je goedkope autoverzekering als je wel een botsing veroorzaakt. Let bij het autoverzekering vergelijken trouwens ook op de voorwaarden hiervan. 

Je mag dus helemaal geen smartphone vasthouden als je een auto bestuurt, maar dit geldt ook voor andere mobiele, elektronische apparaten. Denk hierbij aan tablets en muziekspelers, maar er geldt tevens een verbod op de navigatiesystemen. Je mag dergelijke apparaten zelfs niet klemmen tussen je oor en schouder zodat je kunt bellen. Allemaal wettelijk verboden. Wat je wel mag doen, is het bedienen van je telefoon als je deze in een houder hebt geplaatst. Dit mag tevens met alle andere mobiele, elektronische apparaten. Je kunt zo’n houder op je dashboard of voorraam plaatsen waardoor de houder zich direct binnen je handgebruik bevindt. Bovendien zit het op de goede hoogte voor je. Je kunt je telefoon in de houder klemmen of zetten waarnaar je het kunt bedienen als dit nodig mocht zijn. 

Om ervoor te zorgen dat je smartphone je helemaal niet afleidt als je aan het autorijden bent kun je de ‘niet storen’ functie inschakelen. Je zult dan niet de gehele tijd berichten en meldingen binnenkrijgen, want je mobiel zorgt ervoor dat dit tijdelijk wordt stilgehouden. Zodoende ben jij met je volle aandacht bij de weg. Alsnog kun je bij deze functie wel het navigatiesysteem op je mobiel gebruiken. Als je aangekomen bent op de eindbestemming dan kun je de functie weer uitzetten. Je zult dan alle berichten en meldingen ontvangen zodat je hierop kunt reageren. 

Naast de functie ‘niet storen’ kun je ook apps installeren op je mobiel waardoor je niet afgeleid zal worden tijdens het besturen van een auto. Deze apps zijn zowel te downloaden op iOS als op Android en zorgen ervoor dat de berichten tijdelijk stil gehouden worden of dat het scherm helemaal vergrendeld wordt. Zo heeft Interpolis de AutoModus app ontwikkeld. Deze applicatie zal het scherm van jouw smartphone vergrendelen. Alsnog zullen jouw berichten en andere meldingen wel binnenkomen. Leidt dit bij jou tot afleiding dan kun je alsnog beter kiezen voor de ‘niet storen’ modus.

Daarnaast kun je ook gebruiken van Traffic Reply, een app van Android. Nadat je Traffic Reply hebt geïnstalleerd op je telefoon heb je de mogelijkheid om een aantal apps hieraan te koppelen. Traffic Reply zal dan voor je reageren op deze specifieke apps als je een bericht ontvangt. Je moet Traffic Reply aanzetten op het moment dat je in de auto stapt. Hierna zal de app gaan werken zodat jij je kunt focussen op het autorijden.

Advertentie

2 Reacties

  1. Als je aan het verkeer deelneemt moet je daarmee bezig zijn en geen enkele andere zaak mag daar tegelijkertijd bij betrokken worden.

  2. Als je aan het verkeer deelneemt moet je daarmee bezig zijn en geen enkele andere zaak mag daar tegelijkertijd bij betrokken worden.


Op dit artikel kan niet gereageerd worden.

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Bowl of vegetable Soup with chicken. Selective focus
Iedereen is van harte welkom
20 september 2024 | 19:30
2024_09_20 Ongeval tractor auto Lage Kuilen Nederweert-2
Flinke ravage op de Lage Kuilen
20 september 2024 | 18:39
Screenshot
Widow Clicquot
20 september 2024 | 17:00
2024_09_20 Brand Leveroyseweg Heythuysen caravan en tuin-4
Gelukkig raakte niemand gewond
20 september 2024 | 15:12

Advertentie