Site pictogram Nederweert24

Terugblik raadsvergadering door Nederweert Anders

Ingezonden brief

Tijdens de laatste raadsvergadering presenteerde het college de begroting 2020 en daarmee de plannen voor het komende jaar. Alle politieke partijen riepen het college op om voortvarend aan de slag te gaan.

Veel aandacht ging uit naar het mobiliteitsplan, het sociale domein en het verduurzamen van de gemeente. Voor het mobiliteitsplan wordt ruim 750.000 euro uitgetrokken en alle partijen zijn het eens dat er meer aandacht moet komen voor het fietsverkeer. Een veilige fietsroute voor de schoolgaande jeugd naar Weert maar ook een fietsverbinding vanuit Ospeldijk naar het Buitencentrum De Pelen heeft een hoge prioriteit. Nederweert Anders heeft via een groep inwoners van Ospeldijk van deze laatste route al een paar uitgewerkte opties.

In het sociale domein springt de jeugdzorg eruit. Net als in andere Gemeentes nemen de kosten van de jeugdzorg toe. Dit baart ons zorgen en we hebben het college vragen gesteld omtrent deze ontwikkeling. Ook armoedebestrijding blijft een actueel onderwerp wat hoog op de agenda staat.

Ten aanzien van de duurzaamheid van onze Gemeente werden enkele voorstellen ingediend en aangenomen. Een motie om meer laadpalen te plaatsen voor elektrische auto’s werd unaniem aangenomen. Ook het voorstel van Nederweert Anders om te onderzoeken of er mogelijkheden zijn om daken te vergroenen (en daarmee een bijdrage te leveren aan de vermindering van CO2 uitstoot) werd breed gedragen in de raad.  Er moet tevens meer Groen komen in Nederweert om ook de gevolgen van de klimaatverandering te kunnen verminderen (denk aan de warmte van afgelopen zomer of de toenemende forse regenbuien).

Andere goede ideeën die overgenomen zijn zijn het verbeteren van de verlichting in het buitengebied, het faciliteren van muziekbandjes in repetitieruimtes, het openstellen van de Lambertustoren voor bezoekers en het mogelijk maken om tijdelijke woningen te bouwen voor specifieke doelgroepen. Bij dit laatste hebben wij het college opgeroepen hierbij, vanaf het begin, de dialoog aan te gaan met omwonenden om eventuele maatschappelijke onrust te voorkomen.

De discussie over de Lambertushof liep hoog op. Dat er iets moet gebeuren aan de Lambertushof is duidelijk. Dit mooie stukje in ons centrum (en daarvan is de Lambertushof immers van oudsher het centrale punt, met de Wachter van de Peel als baken) loopt leeg en een publiekstrekker is nog altijd niet gevonden. Ondernemers en Gemeente werken nauw samen om het centrum levend te houden, maar goede ideeën zijn nog altijd welkom. Parkeren is niet het belangrijkste, maar wat wel het belangrijkste is, is (na het vertrek van Jan Linders) het opnieuw creëren van een bruisend centrum op  Lambertushof met activiteiten en trekkers waardoor we deze centrale plek weer weten te vinden. Daarbij is het belangrijkste dátgene wat bewoners, ondernemers en eigenaren hier willen. Dát is ons uitgangspunt en dáárin maken we, als Nederweerter beweging Nederweert Anders, het onderscheid met sommige andere politieke partijen.

Op het gebied van woningbouw hebben we het college nadrukkelijk opgeroepen voorrang te geven aan betaalbare woningen voor jongeren/starters en levensloopbestendige woningen.

Terugkijkend op de avond kunnen we concluderen dat het college voortvarend aan de slag is gegaan met enkele lastige onderwerpen  waarbij uitdrukkelijk de inbreng van inwoners meegenomen wordt (het buitengebied en de omgevingswet) maar dat er zeker nog veel zaken op de agenda voor 2020 staan.

Mobiele versie afsluiten