Site pictogram Nederweert24

Het verhaal achter ambachtelijke en eerlijke producten

Slachtdag in het Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof
Het slagersberoep is een van de oudste ambachten. De meeste activiteiten gebeuren buiten het zicht van de klanten, maar geloof maar dat slachten heel veel kennis en ervaring vraagt. De wat onorthodoxe slachttaferelen van vroeger bestaan al lang niet meer. Het vak heeft een andere en meer culinaire betekenis gekregen en de klanten worden graag mee genomen in diverse gerechten en smaakbeleving. Een keer per jaar komt de traditie van de oude slacht nog echt in het zicht en dat is natuurlijk op Eynderhoof.

Traditioneel werd vroeger in de maand november het huisvarken geslacht nadat het eerst zorgvuldig was vetgemest. Dan ging de slager aan het werk. Het hele varken werd gebruikt. De slager maakte o.a. worst, bloedworst, balkenbrij, zult, ribbetjes ham en spek. Een pas geslacht varken komt dan op de uitbeentafel en de echte slager laat zien hoe een varken vakkundig uitgebeend wordt. De slager zal dit doen volgens ouderwetse gebruiken. Tijdens dit uitbenen zal deskundige uitleg worden gegeven en natuurlijk wil jij weten waar de lekkerste stukjes vlees zitten. Het uitgebeende vlees zal in hanteerbare porties te koop worden aangeboden.

Er staat erwtensoep en balkenbrij klaar waarvan de opbrengst naar een goed doel zal gaan. Kortom, er is weer volop genieten in het leukste en gezelligste openluchtmuseum van de regio.
De muziek is van Fer Hendrix. Het museum is op 27 oktober open van 13.00 tot 17.00.

Kinderen de baas
Woensdag 30 oktober Kindermiddag met speciale activiteit
De kinderen gaan deze middag “oude spellen” spelen met de kindergidsen, zoals touw trekken, touw springen, zak lopen, klossen, zingen, dansen “school doen “en knutselen.
Bekijk het kinderdag programma op: www.eynderhoof.nl

Het seizoen 2019 zit er dan weer bijna op. Ruim 400 vrijwilligers van het leukste en leerzaamste openluchtmuseum in Nederweert Eind stonden met veel passie vele duizenden bezoekers te woord. Er was weer van alles te beleven en te bewonderen, te proeven en te ontdekken. Dat maakt het Limburgs openluchtmuseum zo bijzonder. Nu gaan de poorten voor de winter op slot, maar de bedrijvigheid blijft, want ook tijdens de wintermaanden zullen er nog verrassende activiteiten plaatsvinden in de opmaat naar een nieuw seizoen vol met belevenissen in 2020.

Mobiele versie afsluiten