Skip to content

Gemeenteraad Nederweert wil snelheid A2 van 130 naar 100 brengen

Redactie
9 oktober 2019 | 12:02

Advertentie


De gemeenteraad van Nederweert heeft dinsdagavond het college opgeroepen zich in te spannen om de snelheid op de A2 rondom Nederweert terug te brengen van 130 naar 100 kilometer per uur.

Motie snelheid op de A2 bij Nederweert
Jan van Nierop diende namens de fractie Nederweert Anders een motie in. Ze roepen het College op zich in te spannen om de snelheid naar beneden te brengen op het stuk wat grenst aan Nederweert. Daarnaast vroegen ze het college de buurgemeenten te verzoeken een zelfde oproep te doen aan provincie en Rijkswaterstaat. Dit omdat de landelijke overheid, in het kader van oplossingen voor de stikstof, besloten heeft reductie maatregelen te nemen door het verlagen van de maximumsnelheid van 130 naar 100 kilometer per uur in de omgeving van overbelaste gebieden en natuurgebieden.

De fractie wil dat het college Rijkswaterstaat, de Provincie als Minister Schouten zowel ambtelijk als bestuurlijk er toe over te laten gaan om op het traject Kelpen-Oler tot afslag Weert-Noord van de A2 aan te wijzen als strook waar de snelheid van 130 kilometer per uur terug gebracht wordt naar 100 kilometer per uur. Dit ter vermindering van de stikstofuitstoot in de gemeente Nederweert, welke al te maken heeft met een onevenredig hoge stikstofuitstoot en bekend staat als overbelast gebied.

VVD en CDA en in eerste instantie ook het JAN maakte zich zorgen over het proces. Vanuit Provincie Limburg is al een procedure op gestart om te kijken wat de mogelijkheden zijn wat betreft het verkeer. De fracties zouden het jammer vinden als deze motie dat voor de voeten zou lopen. Het college adviseerde om de motie niet aan te nemen omdat ze al toezeggingen gedaan hebben om dit op te pakken met alle betrokken. In regionaal verband wordt er al overleg gevoerd hierover.

Volgens Jorik Franssen (VVD) moet men met een brede blik naar het vraagstuk kijken. “Het gaat om het moment en de manier waarop. De volgorde moet zijn inwoners en ondernemers actief informeren, gevolgen in kaart brengen, afwegingskader maken en op basis daarvan gefundeerde keuzes maken en communiceren. Stap voor stap. Niet nu al meteen keuzes maken zonder de effecten te kennen“.

Na een schorsing kwam Martin van Montfort (D66) met het voorstel om niet het specifieke stuk A2 bij Nederweert te noemen maar dit breder te zien. Hierop werd de motie aangepast en ter stemming gebracht. CDA en VVD stemden tegen. De fracties van het JAN, Nederweert Anders en D66 stemde voor. Hiermee werd de motie aangenomen.

Advertentie

15 Reacties

  1. Wat een dom idee, ze kunnen beter het fijnstoflobby van de vele stallen in de regio en de uitstoot bij de bandenverwerker en het vele stof van Kalle en Bakker aanpakken, dat geeft direct resultaat en onze gezondheid zal er wel bij varen….

  2. Is dit serieus?
    Deze mensen zullen zelf dagelijks niet met de auto richting Eindhoven of Maastricht hoeven.
    Laten we vooral lekker dit soort onnozele dingen gaan verzinnen en ons vooral niet bezig houden waar het hier echt om gaat.
    Lees ik nu goed dat deze coalitie het advies van hun eigen college niet steunt?
    Geen vertrouwen in hun eigen wethouder is een doodzonde in de politiek…foei

    • Afgezien van of ik het eens ben met Nederweert Anders, wanneer heb jij voor het laatst 120 laat staan 130 kunnen rijden in de spits naar Eindhoven? In de regel lukt mij dat steeds maar een paar honderd meter voor ik weer in de ankers kan…

  3. 100?
    En veel buitenlandse vrachtwagen kachelen vrolijk 90/95
    Komen we die niet eens meer voorbij. Daar word het echt niet veiliger van.
    Terug naar 120 prima, maar 100 is ver overdreven.

    • Volgens mij creeer je zo inderdaad onveilige situaties. Echter met vluchtstrook erbij ,zoals richting het zuiden is 100 km wel te doen. Los je gelijk de files beetje op.Maar allereerst eens een wandje plaatsen, dat samen lost een heleboel stank,lawaai en andere vervuiling op!

    • Een tijdelijk spitsstrook kan zeker fijn zijn.
      Maar zomaar wat 100 tuffen met vrachtverkeer dat amper zachter gaat.
      En ik geloof nooit dat het gaat helpen.

  4. Ze draaien helemaal door in Nederweert.
    Wie verzint zoiets?
    Ga iets nuttigs doen met je tijd daar dat gemeentehuis.
    Denken jullie nu echt als op die paar kilometer 100 word gereden dit ook maar enig zins opschiet?
    Door deze snelheden komen er nog meer files en dus stilstaande auto`s die alles de lucht inblazen.
    Denk toch eens na stelletje slimmeriken.
    Moeten wij ons belastinggeld aan deze mensen uitgeven?
    Word tijd voor nieuwe verkiezingen want deze raad van 11 gaan t niet maken.

    • Door het afremmen naar 100 en daarna weer optrekken naar 130 op dat kleine stukje ontstaan mogelijk nog meer stikstofoxiden (NOx) dan bij gewoon 130 doorrijden….
      Ik denk niet dat wij in Nederweert hier het landelijke stikstofprobleem op gaan lossen.
      Met 2 rijbanen van 130 naar 100 kan alleen maar verzonnen worden door mensen die dagelijks met het fietsje naar het gemeentehuis gaan
      Als dit idee een methode is om een 3e rijbaan (eventueel spits-strook) te forceren is het mogelijk een goed plan (zie idd A2 naar het zuiden), De dagelijkse file op dit traject veroorzaakt waarschijnlijk meer uitstoot dan gewoon 130 doorrijden. TNO heeft nl. aangetoond dat zowel NOx alsook CO2 uitstoot bij filerijden aanzienlijk hoger is dan bij 130 rijden.

    • De pest is dat je in de regel constant moet afremmen (in de spits althans) en dus heeft Frits wel een punt wat mij betreft.

  5. Sjongejonge. Is dit serieus?
    Of wil de coalitie de aandacht afleiden van het feit dat hun eigen wethouders niets doen?
    Ik begin me grote zorgen te maken voor Nederweert. Ik luister de raadsvergaderingen al jaren terug en ik kijk er ook nu weer naar uit om deze vergadering terug te luisteren.
    Er staat al maanden niets op de agenda dus ik kan me voorstellen dat ze op deze manier nog de schijn op proberen te houden dat ze wel wat doen.
    Wat ik de laatste maanden terugluister heb ik nog nooit meegemaakt..Lege agenda’s, weinig dossierkennis van bestuurders en populistisch geneuzel.
    De coalitiepartijen weerleggen het advies van hun eigen wethouder en komen met vreemde aanvullingen op nog te bespreken plannen. Wat is er toch aan de hand met deze coalitie? Nederweert is zwaar de dupe van deze coalitie. Er gebeurt helemaal niets! Mijn stem op D’66 is een verloren stem geweest, zoveel is duidelijk. Nieuwe verkiezingen svp!

  6. De jeugdraad van de Pinmaekers zoekt nog leden !!!
    Iets voor de coalitie?
    !

  7. En hebben wij voor dit college gekozen?

  8. Prachtig die reacties hier.

    Goed bezig Nederweert Anders/D66/JAN.

    Groter denken dan je eigen gemakjes, mensen. Eng he?

  9. Thijs zegt volgende keer weer alle maal DVD stemmen
    wat een geneuzel ga maar met 130 km per uur aan het werk


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Vizier-op-Nederweert-Tweede-Wereldoorlog
Vizier op Nederweert
21 september 2024 | 11:00
Kermismis-tijdens-Weert-Kermis-2023-met-Deken-Franken-Johan-Horst-13
Ga jij ook naar de kermis?
21 september 2024 | 11:00
Bowl of vegetable Soup with chicken. Selective focus
Iedereen is van harte welkom
20 september 2024 | 19:30
2024_09_20 Ongeval tractor auto Lage Kuilen Nederweert-2
Flinke ravage op de Lage Kuilen
20 september 2024 | 18:39

Advertentie