Site pictogram Nederweert24

Restauratie Lambertustoren loopt voorspoedig, raadsleden bekijken de voortgang (Foto’s)

De restauratie van de Lambertustoren is nu halverwege en loopt voorspoedig. Vorige week donderdag, 11 juli, bezochten vertegenwoordigers van vier raadsfracties de toren. De raadsleden kregen van de gemeentelijke projectleider John Metselaars en uitvoerder Leon van Hoofwijk van bouwbedrijf Laudy, uitgebreid uitleg over de werkzaamheden. Ze waren onder de indruk van het werk dat verzet is en vonden dit een mooie manier om op de hoogte gebracht te worden van het restauratieproces.

Raadsleden beklimmen de toren
Nadat in de bouwkeet een toelichting werd gegeven op de voortgang, de werkzaamheden en de financiën, gingen de raadsleden met de bouwlift naar het hoogste punt. Vervolgens daalde ze de toren via de steigertrap weer af. Hierbij gaven John Metselaars en Leon van Hoofwijk per steigerslag uitleg over de staat van de toren en uitgevoerde werkzaamheden.

Al veel werk verzet
De mannen van Laudy hebben al veel werk verzet. ‘We zijn zeer te spreken over de samenwerking met Laudy’, aldus projectleider John Metselaars. De belangrijkste werkzaamheden zijn het herstel van het metselwerk, voegwerk en natuursteenwerk. Deze werkzaamheden liggen mooi op schema, zowel qua planning als financieel.

Ook leien van de hoektorens vervangen
Aanvullend zullen we de leien vervangen van de drie kleine hoektorentjes en de trappentoren. Bij het vervangen van de leien van de grote toren in 2010, waren deze nog redelijk goed. Bij een recente controle is geconstateerd dat het onderliggend dakbeschot slecht is. In principe kunnen de dakjes nog enkele jaren mee. Omdat de kosten voor een steiger hoog zijn (€150.000 tot € 200.000) en er nu een steiger staat, nemen we de vervanging van deze leien toch mee. Deze kosten passen binnen het beschikbare budget.

Zoveel mogelijk oud materiaal behouden
Uitgangspunt bij de restauratie is om de cultuurhistorische waarde van het gebouw te behouden. Sporen uit het verleden proberen we daarom zoveel mogelijk te behouden, zodat de toren haar verhaal ook aan de toekomstige bewoners kan vertellen. Dit betekent dat we niet alle stenen die beschadigd of aangetast zijn, vervangen. Zolang ze technisch nog goed zijn en geen gevaar opleveren, behouden ze deze. Ook wordt niet de hele toren gereinigd of opnieuw gevoegd. Alleen daar waar het nodig is, gebeurt dit.

Restauratie zal duidelijk zichtbaar zijn
Doordat ze zoveel mogelijk bestaand metselwerk en natuursteenwerk willen behouden, vallen de gedeeltes die ze vervangen extra op. Het is namelijk belangrijk dat de samenstelling van de nieuwe materialen zoveel mogelijk overeenstemt met de oorspronkelijke materialen. Omdat de oude materialen in de loop der tijd flink verweerd en verkleurd zijn, tekenen de nieuwe (schone) materialen zich nu duidelijk af. Vooral de voegen zijn erg licht door de toepassing van kalk. Niet iedereen zal dit even fraai vinden. Echter cultuurhistorisch en technisch gezien, is deze werkwijze erg belangrijk. In de loop der jaren kleuren de gerestaureerde delen bij en valt het minder op.

Waardevol bezoek
De raadsleden vonden het een waardevol bezoek, waarbij ze veel inzicht kregen in het restauratieproces, de kostenopbouw en de gemaakte keuzes.

Mobiele versie afsluiten