Skip to content

Van de Notre Dame naar Nederweert. What’s in a name?

Redactie
18 april 2019 | 19:00

Advertentie

Wat hebben de Notre Dame in Parijs, de stad Saint Louis (Missouri, USA) en Nederweert gemeenschappelijk? Het antwoord is dat alle drie een sterke relatie hebben met een specifieke Franse koning, namelijk Lodewijk IX, bijgenaamd ‘de Heilige’ (1214-1270).

Zwaar stempel
Lodewijk IX, die overigens naar huidige maatstaven gemeten veel minder heilig was dan zijn bijnaam doet vermoeden, was degene die de grondslag legde voor de grote relikwieënschat van de Notre Dame in Parijs. Kostbare cultuurschatten, zoals de door de Parijse brandweerlieden geredde ‘doornenkroon van Christus’ en de ‘spijker uit het kruis van Jezus’ zijn door hem geschonken aan deze kerk. Hij had ze op zijn beurt gekocht van Oosterse handelslieden, of hoogstpersoonlijk geroofd tijdens de Kruistochten in het Heilige Land. Lodewijk liet ook zijn sporen achter in de Parijse kerk. Want een eveneens aan de ramp ontsnapt object uit de Notre Dame is een tuniek (een soort overjas) die door Lodewijk IX gedragen zélf zou zijn. Met andere woorden: Lodewijk IX heeft een zwaar stempel gedrukt op de kerkinventaris van de Notre Dame.

Handelspost
De Amerikaans stad Saint Louis, door Franse kolonisten gesticht als handelspost voor pelsjagers, is (u raadt het al) genoemd naar diezelfde koning Lodewijk IX, de Heilige of ‘Saint’. 

Koningskinderen
Resteert nog de link met Nederweert. Die is wat minder direct maar wel degelijk aanwijsbaar. Eeuwenlang bestond in Nederweert de traditie om de zevende zoon uit een gezin te vernoemen naar Lodewijk de Heilige. Dan ging je dus Lodewijk of Louis heten en was je een soort koningskind. Aan Lodewijk de Heilige werden genezende gaven toegewezen en volgens de overlevering gingen die ook over op de zevende zoon uit een gezin. Nederweert heeft vanaf de 17e eeuw heel wat van die zevende zonen gekend, zoals in de families Knapen, Brangers, van Goor, Kluskens, Hoeben, Konings, Claes en Smeets. Die families hebben dus een wat wonderlinge maar bewijsbare relatie met de naam van de Franse koning Lodewijk IX en via hem met de Notre Dame. Zelfs werd op Laar, op de grens van Weert en Nederweert behalve Sint Gertrudis ook Sint Marcoen aanbeden. Wat heeft dat er mee te maken? Wel, dat was geen toeval en past in diezelfde cultus want Marcoen was op zijn beurt weer de favoriete heilige van koning Lodewijk en al zijn opvolgers. 

Geduld
Dus als de leden van de genoemde Nederweerter families zich ooit nog geroepen voelen tot een bedevaart naar hun koninklijke naamgever, dan is een bezoek aan de Notre Dame in Parijs een echte aanrader. Om begrijpelijke redenen moet men daar vanaf deze week helaas wel wat geduld voor betrachten. Tot die tijd is de kapel van Laar een praktisch alternatief…..

Meer lezen over de Nederweerter zevende zonen? Zie: www.academia.edu

Alfons Bruekers

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00
65
Elke zaterdag om 12.00 uur
21 september 2024 | 12:00

Advertentie