Skip to content

Animal Rights toont beelden ‘horrorkippenschuren’ Nederweert

Redactie
7 januari 2019 | 14:27

Advertentie

Dierenwelzijnsorganisatie Animal Rights heeft opnieuw undercoverbeelden naar buiten gebracht van misstanden in kippenschuren. Deze keer zitten er volgens de organisatie ook beelden bij uit een kippenstal uit Nederweert.

Animal Rights onderzoeksteams inspecteerden in oktober, november en december van 2018 stallen met leghennen in Flevoland, Noord-Brabant, Gelderland, Nederlands Limburg en Vlaanderen. Het gaat om schuren met kooi-systemen en scharrelstallen. “Zowel kooi- als scharreleieren zijn marteleieren,” zegt Animal Rights campagneleider Erwin Vermeulen.

Burgemeester Evers
Burgemeester Henk Evers van Nederweert is geschrokken van de berichten over wantoestanden in een kippenstal in zijn gemeente. Hij laat via Twitter weten er mee bezig te zijn. “Zulke berichten zijn een slag in het gezicht voor alle agrariërs die respectvol hun bedrijf voeren. Contact gezocht met Animal Rights, bedrijf is bekend gemaakt, we pakken het op.”

Horror-schuren
Volgens Animal Rights zijn deze horror-schuren gevuld met tienduizenden – soms meer dan honderdduizend – leghennen die door de hoge eierproductie en de levensomstandigheden – waaronder de vaak verstikkende atmosfeer – in anderhalf jaar tijd aftakelen tot opgebruikte, kale kippen. “De stress van deze levensomstandigheden lijdt niet alleen tot angst en onrust, maar ook tot verlaging van de weerstand tegen ziektes en verenpikkerij.” aldus de organisatie.

Hennen die volgens Animal Rights ziek en zwak zijn worden aan hun lot overgelaten en krijgen niet de verzorging die ze nodig hebben. Het onderzoeksteam trof vele dode leghennen aan: soms al in verregaande staat van ontbinding verkerend, soms zelfs gemummificeerd. “Het leven van deze leghennen kan op geen enkele wijze als dierwaardig bestempeld worden,” zegt Erwin Vermeulen. “Deze schuren dienen te verdwijnen. Het gaat Animal Rights er niet zo zeer om of wat de beelden tonen legaal of illegaal is, maar dat ieder fatsoenlijk mens zou wensen dat dit illegaal was,” zegt Animal Rights directeur Susan Hartland..

Animal Rights
Animal Rights voert campagne voor sluiting van de horror-schuren. Eén van onze belangrijkste taken is verborgen misstanden zichtbaar maken, zodat de politiek en consument actie kunnen ondernemen.

Advertentie

21 Reacties

  1. Dit is echt vreselijk, en wij maar denken dat het hier allemaal goed geregeld is.
    Er valt niets te scharrelen bij deze kippenboeren, enkel tussen de ratten en lijken van andere kippen..
    Dat wordt vrije uitloop of biologische eieren kopen….
    Welke boer doet dit??

  2. Beste lezer,

    Deze verschrikkelijke gebeurtenissen doen zich telkens weer voor en zullen ook niet ophouden. Of het nu om de gezondheid en welzijn van het dier of de mens gaat, er is maar een manier en dat is stoppen met het eten van deze dieren die vol zitten met stoffen die snelle en “gezonde” groei moeten bevorderen. Dat de mens vervolgens deze stoffen ook binnen krijgt is zijn eigen keuze. Dus niet zeuren als je aandoeningen krijgt. Er zijn voldoende gezonde groene alternatieve te eten en zeer smakelijk.

    • Beetje rare reactie weer Ton.

  3. Ton,
    Wat we eten heeft niks te maken met het bovenstaande artikel.
    Dus er moet schijnbaar meer gecontroleerd worden, en dit soort “bedrijven” per direct sluiten,
    vergunningen volledig intrekken, en amoveren.

  4. Verschrikkelijk, maar ik begrijp niet goed waarom dit zo schokkend ervaren wordt bijvoorbeeld door de burgemeester. Niet verwacht dat het er op sommige bedrijven zo aan toe gaat? Is toch wel redelijk naïef dan.

  5. En wie zegt dat dit het filmpje uit Nederweert is?
    Het is stiekem gefilmd en ze zeggen dat op meerdere plaatsen is gefilmd waaronder Nederweert.
    Maar of dat zo is?
    Pas als de burgemeester bevestigd dat het er in Nederweert echt zo aan toe gaat is het voor mij waar.
    In het verleden zijn er ook bij dit soort anti filmpjes geweest waarvan beweerd werd dat het uit Nederland kwam, maar uiteindelijk klopte dat dus niet, kwam uit het buitenland.

    I

    • Natuurlijk wel gemakkelijk filmen, wanneer je eerst dode kippen uit de bak voor Rendac haalt en dan doet alsof ze in de stallen liggen. De gemeente heeft het bedrijf inmiddels gecontroleerd en met dierenwelzijn was alles in orde, zo vernam ik van een ambtenaar.

      Ik verbaas me overigens ook over de zin “Animal Rights onderzoeksteams inspecteerden […]”. Volgens mij moet daar staan: “Animal Rights extremisten braken in […]”.

      Dit soort misinformatie helpt de dierenwelzijnsdiscussie niet, het zet correcte dierenrechtenorganisaties (waar AR dus duidelijk niet onder valt) m.i. juist buiten spel.

      Hopelijk doet de betrokken ondernemer aangifte van inbraak en van smaad/laster.

    • Mooi, nog meer naïeviteit. Wir haben es nicht gewusst.

  6. Van Animal Rights is bekend dat ze meester zijn in het verdraaien van de waarheid en manipuleren van beeldmateriaal. Ze hebben maar 1 doel en dat is de veehouderij in een kwaad daglicht zetten. Kijkende naar de reacties hierboven lukt dat bij een paar mensen (die maar al te graag alles voor waar aannemen en (ver)oordelen) ook vrij aardig. Wat ik erg vreemd vindt is dat de burgemeester contact opneemt met Animal Rights om te vragen welke ondernemer het betreft. M.a.w. hij gaat de inbreker vragen waar hij ingebroken heeft. Het had hem gesierd als hij een rondje langs onze pluimveehouders had gemaakt om achter het juiste verhaal te komen.

    • Waarom zou Animal Rights de veehouderij in een kwaad daglicht willen zetten?
      Waarom zouden mensen uberhaupt zo’n organisatie willen opzetten en al dat werk willen doen om voor dierenbelangen op te komen als er niks aan hand is?

      Wat is er volgens jou gemanipuleerd aan het gepubliceerde beeldmateriaal en hoe zie je dat?

      Dat de burgemeester aan Animal Rights vraagt om welk bedrijf het gaat lijkt mij logisch. Ik verwacht niet dat de veehouder waar die beelden gemaakt zijn zichzelf bekend gaat maken dus een rondje langs veehouders maken zal weinig opleveren.

    • Omdat het extremistische veganisten zijn die op alles wat dier heet tegen zijn. En alles slecht vinden ook als dat niet is.
      In veel gevallen krijgen ze geen zieltjes gewonnen met eerlijk beeldmateriaal en manipuleren ze zelf de zooi wel. En dat is al heel vaak uitgekomen. Alleen word dat weer minder in de media gebracht, helaas.
      En dan zijn er wat mensen die dat geloven en er vol intrappen. Of beter gezegd dat graag willen geloven want die trappen ook tegen iedereen die vlees eet en de boeren.

      Mensen die vaker in een stal zijn geweest stellen daarom vraagtekens over het beeldmateriaal.

      Rondje langs veehouders maakt dus wel uit, want dan zien ze hoe het gaat, zonder manipulatie.
      En zonder ziektes over te brengen want dan word er netjes volgens hygiëne protocol gewerkt.
      Zit er dan een slechte stal bij mag die van mij ook gesloten worden. Per direct.
      Maar dat zal niet zo vaak zijn dan deze criminele organisatie wil doen geloven.

    • Sorry, burger in het buitengebeid maar dit is een weinig overtuigende argumentatie zonder bewijs.
      Ik ben geen veganist maar veganisten zijn zeker niet tegen alles wat dier heet. Juist het tegenovergestelde. Organisaties als Animal Rights komen op voor dierenwelzijn en er ook vleeseters lid van en zelfs boeren.

    • Je slaat de plank behoorlijk mis Frank. Animal Rights is een organisatie die zich boven de wet plaatst, niet open staat voor overleg en van mening is dat de wereld beter af is als iedereen veganist is. Het is niet voor niets dat een speciale eenheid van de politie die over terrorisme en extremisme gaat, gaat samenwerken met LTO om de misstanden van Animal Rights tegen te gaan. Triest dat jij deze organisatie verdedigd.

      Indien je open staat voor de mening van pluimveehoudend Nederland en antwoord wil op je vragen volg dan deze link
      https://www.nporadio1.nl/spraakmakers/onderwerpen/486257-eric-hubers-lto-over-beelden-animal-rights

    • Frank een kleine reminder. begin vorig jaar kwamen dezelfde mensen die jij noemt met beelden uit de konijnen bont beelden aanzetten en zijden LET op zijden dat dit beelden uit nederland waren. De beelden zijn inderdaad zeer schokkend. maar nu komt het. In alle beelden zijn stickers te zien van bedrijven die materialen leveren aan de veehouders (lees konijnenhouders) er is bewijs dat deze bedrijven allemaal in midden of zuid europa zitten zelfs bij roemenie etc. Maar volges de dierenhulpjes is dat niet geheel correct want het komt ook in NL voor zonder dat er beelden van zijn. DUS wel in een kwaadwillend beeld. bij mijn woning ligt een stal in deze stal worden huisdier konijnen gefokt in 100% diervriendelijke omgeving. hun hokken zijn letterlijk 2.44 m breed en 100 m lang en geen dak erboven maar om deze lengte en breete een gaas dat 50CM hoog is dus ze kunnen lekker huppelen. Maar TOCH komen per jaar ong 10 van die dierenpietjes bij mij aankloppen en schanderen dat het een schande is wat de fokker in zijn stal achter mijn woning doet en dat ik in opstand moet komen. Zij zijn nooit binnen geweest of hebben hem gesproken. DUS….. Nog een laatste als bewijs zelfs in de overheid. Groenlinks had in hun campagne een legbatterij op hun foto om tegen de boeren te vechten. Grappig is dat zij op TV bewijs kregen met 1 simple zin. Heren GL wisten jullie niet dat dit al vele jaren verboden is in meeste landen in de EU. en ze konden niks.

      Nog iets extra Deze dieren knuffies vinden dat ze gewonnen hebben dat ze de nertsenfokkers verjagen uit nederland leve het dier. mm wat zouden deze mensen doen. nou zij gaan naar polen etc 0 regels mbt dierenomgang. Dus ja een winwin voor dieren. #deenigestedierengroepdiegeldkrijgdenondersteuningvanmijisdedierenambulance

  7. Doospelnaaar,
    Top wat je geschreven hebt over de BURGERMEESTER

  8. Wacht wel tot de burgemeester bekend maakt dat er niks aan de hand is, en dat alles weer goed is heel nederweert.

  9. Nog nix officieel gehoord of gelezen van de burgemeester
    Zou er toch iets ??

  10. Uit de reactie van de betreffende pluimveehouder en LTO mag men afleiden dat de beelden inderdaad bij een bedrijf in Nederweert zijn gemaakt en niet zijn gemanipuleerd zoals door sommigen hier wordt gesuggereerd. Beide partijen ontkennen niet dat de beelden zijn gemaakt in Nederweert maar proberen enkel dat wat op de beelden te zien is te bagatelliseren en te rechtvaardigen.

    Lees hier de reactie van de pluimveehouder
    https://www.1limburg.nl/eigenaar-horrorkippenstal-ontdaan-door-undercoverbeelden

    De reactie van LTO kun je hier beluisteren (met dank aan Doospelnaar).
    De manier waarop Dhr. Hubers van LTO de toestand van de kippen in de stal probeert te rechtvaardigen is ronduit lachwekkend.
    https://www.nporadio1.nl/spraakmakers/onderwerpen/486257-eric-hubers-lto-over-beelden-animal-rights

    Lees hier de reactie daarop van Animal Rights en Caring Vets
    https://www.animalrights.nl/het-animal-rights-horror-schuren-onderzoek-nederweert
    https://www.caringvets.nl/berichten/2019-reactie-legkippenstallen/

    Eenieder mag zijn eigen conclusies trekken maar ik vind de kwalificatie horrorschuur gerechtvaardigd. Dat dit soort wantoestanden ook in Nederweert plaats vindt verbaast mij niet maar is bij dezen bewezen. Dat dit soort wantoestanden kunnen blijven bestaan toont aan dat wetgeving en toezicht tekort schiet.

    • Bedankt voor de aanvullingen Frank. Ik vind het echt schokkend hoe velen het proberen te bagatelliseren en blijven volhouden dat dat hier niet voorkomt. Verschrikkelijk toch hoe die stal en zijn bewoners er uit zien. Als je daarmee kunt leven ben je in mijn ogen echt het laagste van het laagste.

    • +1

    • +2


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Hunted-Nederweert-2023-24
Vrijdag 18 oktober
12 september 2024 | 16:14
Waat-Unne-Kraom-Biem-Sjef-en-Gijs
Benieuwd naar de huisdieren van…?
7 september 2024 | 17:00
2024_09_19 Waat-unne-Kraom-Anne-en-Baoz
Ook worden er enkele medische kwaaltjes besproken
31 augustus 2024 | 17:00
62-1
Abonneer op ons Youtube-kanaal voor meer video’s
31 augustus 2024 | 12:00

Advertentie