Site pictogram Nederweert24

Animal Rights toont beelden ‘horrorkippenschuren’ Nederweert

YouTube poster

Dierenwelzijnsorganisatie Animal Rights heeft opnieuw undercoverbeelden naar buiten gebracht van misstanden in kippenschuren. Deze keer zitten er volgens de organisatie ook beelden bij uit een kippenstal uit Nederweert.

Animal Rights onderzoeksteams inspecteerden in oktober, november en december van 2018 stallen met leghennen in Flevoland, Noord-Brabant, Gelderland, Nederlands Limburg en Vlaanderen. Het gaat om schuren met kooi-systemen en scharrelstallen. “Zowel kooi- als scharreleieren zijn marteleieren,” zegt Animal Rights campagneleider Erwin Vermeulen.

Burgemeester Evers
Burgemeester Henk Evers van Nederweert is geschrokken van de berichten over wantoestanden in een kippenstal in zijn gemeente. Hij laat via Twitter weten er mee bezig te zijn. “Zulke berichten zijn een slag in het gezicht voor alle agrariërs die respectvol hun bedrijf voeren. Contact gezocht met Animal Rights, bedrijf is bekend gemaakt, we pakken het op.”

Horror-schuren
Volgens Animal Rights zijn deze horror-schuren gevuld met tienduizenden – soms meer dan honderdduizend – leghennen die door de hoge eierproductie en de levensomstandigheden – waaronder de vaak verstikkende atmosfeer – in anderhalf jaar tijd aftakelen tot opgebruikte, kale kippen. “De stress van deze levensomstandigheden lijdt niet alleen tot angst en onrust, maar ook tot verlaging van de weerstand tegen ziektes en verenpikkerij.” aldus de organisatie.

Hennen die volgens Animal Rights ziek en zwak zijn worden aan hun lot overgelaten en krijgen niet de verzorging die ze nodig hebben. Het onderzoeksteam trof vele dode leghennen aan: soms al in verregaande staat van ontbinding verkerend, soms zelfs gemummificeerd. “Het leven van deze leghennen kan op geen enkele wijze als dierwaardig bestempeld worden,” zegt Erwin Vermeulen. “Deze schuren dienen te verdwijnen. Het gaat Animal Rights er niet zo zeer om of wat de beelden tonen legaal of illegaal is, maar dat ieder fatsoenlijk mens zou wensen dat dit illegaal was,” zegt Animal Rights directeur Susan Hartland..

Animal Rights
Animal Rights voert campagne voor sluiting van de horror-schuren. Eén van onze belangrijkste taken is verborgen misstanden zichtbaar maken, zodat de politiek en consument actie kunnen ondernemen.

Mobiele versie afsluiten