Site pictogram Nederweert24

Buiten en binnen genieten van De Groote Peel

Veentocht en Peelfilm bij Buitencentrum De Pelen
Op zondag 25 november kun je buiten én binnen genieten van de prachtige natuur van Nationaal Park De Groote Peel. Voor wandelaars start er om 13.00 uur een Verrassende Veentocht onder begeleiding van een gids. Om 13.30 en 15.00 uur vertoont Cor Speek in het Buitencentrum de film ‘De Groote Peel’. Kies maar! Het Buitencentrum De Pelen van Staatsbosbeheer ligt aan de Moostdijk 15 te Ospeldijk.

Peelfilm van Cor Speek
Al jaren houdt Cor Speek uit Geldrop zich bezig met het maken van natuurfilms. Zijn films hebben een educatief karakter en laten de natuur in al haar diversiteit zien. Sinds Cor jaren geleden kraanvogels in de Peel zag heeft hij een passie voor dit hoogveengebied. Die passie wil hij graag met anderen delen. Daarom vertoont hij zijn films regelmatig aan publiek. Onlangs was in het Buitencentrum zijn film ‘de vlucht van de kraanvogels’ te zien. Op zondag 25 november toont hij zijn film ‘De Groote Peel’. De film bestaat uit beeldmateriaal van verschillende jaren en met beelden uit de vier seizoenen. De film wordt ieder jaar van nieuwe filmbeelden voorzien.

De Groote Peel bestaat grotendeels uit een aaneengesloten restant hoogveen en dat is best zeldzaam in Nederland. Deze bijzondere natuur kent uiteraard ook een grote verscheidenheid aan flora en fauna. In de film zijn specifieke hoogveenplanten zoals diverse soorten veenmos, zonnedauw en lavendelheide te zien. Daarnaast bijzondere broedvogels zoals de geoorde fuut, de nachtzwaluw en de roerdomp.

Er zijn twee voorstellingen; om 13.30 en 15.00 uur. De film duurt 46 minuten, is gemonteerd in HD-kwaliteit en wordt volledig ondersteund met live geluiden en tekst, wat een bijzondere beleving biedt. De film is ook als DVD te koop bij het Buitencentrum. Zo kun je thuis ook van deze prachtige beelden genieten. Een mooi cadeau voor de feestdagen!

Verrassende Veentocht
Maar je kunt De Groote Peel ook buiten beleven! Tijdens de Verrassende Veentocht, die om 13.00 uur vanaf het Buitencentrum vertrekt, kom je op de mooiste plekjes in dit hoogveengebied. De Peelgids heeft een route van 8 kilometer uitgestippeld. Wélke route, dat gaan we nog niet verklappen. Het verrassende van deze excursie zit echter niet alleen in de route, maar ook in wat je tegenkomt. In deze tijd van het jaar zijn er in de Peel veel ganzen, de ‘wintergasten’ te zien. Daarnaast is er ook kans op verrassende ontmoetingen met trekvogels, zoals overvliegende kraanvogels. Een beleving om nooit te vergeten. Laat je verrassen!

De Verrassende Veentocht start om 13.00 uur en duurt tot 15.30 uur. Na afloop koffie en vlaai in de Peelboerderij. De route is 8 kilometer lang en deelname kost € 10,- per persoon, inclusief koffie/vlaai. Reserveren: www.staatsbosbeheer.nl/pelenveentocht Let op: In natte perioden zijn sommige paden in de Peel modderig. Zorg dus voor stevige, waterdichte schoenen.

Buitencentrum De Pelen
Buitencentrum De Pelen is het bezoekerscentrum van Nationaal Park De Groote Peel. Hier starten alle activiteiten en krijg je informatie over het gebied. In de winkel van het Buitencentrum zijn streekproducten, souvenirs en (natuur)boeken verkrijgbaar. Bij de inpandige Peelkiosk en in de Peelboerderij kun je terecht voor een drankje en een hapje. Voor meer informatie: www.staatsbosbeheer.nl/depelen of telefonisch: 0495 – 641 497.

Foto: Marijke Vaes-Schroën | Staatsbosbeheer

 

Mobiele versie afsluiten