Skip to content

Speciale houtdag Weerterlandhout op Eynderhoof

Redactie
21 september 2018 | 12:00

Advertentie

Met de storm van januari zijn veel bomen omgewaaid of ernstig beschadig. Ook in Weert en omgeving. Het gevolg was dat er enkele weken later heel veel bomen werden geruimd. Daar waren ook veel dikke, zelfs monumentale bomen bij. In het verleden mocht de groenaannemer zelf bepalen wat met dat hout gaat gebeuren. De gemakkelijkste en dankzij subsidies lucratieve weg, was versnipperen en verkopen als biomassa voor de energiecentrales. Maar dit is de minst duurzame manier van verwerken. Houtstook is slecht voor milieu en gezondheid.

De gemeente Weert heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en zo ontstond bij Stichting Groen Weert het idee om dat hout een duurzame bestemming te geven. Als gebruiksvoorwerp of kunstobject. Daarvoor werd in samenwerking met de gemeente de stichting Weerterlandhout opgericht.

Stammen zagen
Weerterlandhout ontfermde zich over de slachtoffers van de januaristorm en ging op zoek naar partners om de stammen tot planken te zagen. Die partners werden gevonden in Adriaans Molenbouw en Openluchtmuseum Eynderhoof. Bij Adriaans Molenbouw zijn eind augustus de meeste stammen gezaagd. Er ligt nog een voorraad kleinere stammen die beter geschikt zijn voor beeldhouwers en houtsnijders.

De andere helft van de stammen ging naar Eynderhoof, waar de zagerij inmiddels een deel verwerkt heeft. Een deel wordt gebruikt voor bouwprojecten van het museum, de rest wordt na een jaartje drogen door Weerterlandhout gebruikt of beschikbaar gesteld voor duurzame doelen binnen de gemeente.

Houtdag Eynderhoof
Op zondag 30 september kunnen bezoekers zien hoe de stammen, misschien wel uit hun eigen straat, bij Eynderhoof tot planken worden gezaagd. Het openluchtmuseum organiseert dan een speciale houtdag en de zagerij is dan volop in bedrijf. Bezoekers kunnen dan uitleg krijgen over de boomstammen en het zagen. Dat is meer dan alleen het zagen zelf, want bedenk maar eens hoe (vroeger) zo’n twee ton zware stam vanaf de opslag naar de zaag werd gebracht.

Om 13:00 uur is de officiële opening. Stichting Weerterlandhout is met aan informatiestand bij de zagerij aanwezig. Om 17:00 uur sluit het museum.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00
65
Elke zaterdag om 12.00 uur
21 september 2024 | 12:00

Advertentie