Skip to content

Vind je het ook zo lastig om water te drinken?

Redactie
20 augustus 2018 | 17:00

Advertentie

In de vakantietijd liepen de temperaturen soms flink op. Toen was het gemakkelijker om veel water te drinken. Maar vooral nu de temperaturen dadelijk weer gaan zakken vergeten veel mensen om genoeg water te drinken, terwijl het zo belangrijk is. Maar waarom is het dan zo belangrijk om genoeg te drinken? Hoe krijg ik dan voldoende vocht binnen? Vragen waar gewichtsconsulente Bianca Laenen van Diplan Studio in dit artikel antwoord op geeft.

Door veel te zweten kun je gemakkelijk 2% van je gewicht kwijtraken. Het is zelfs zo dat sporters die heel veel zweten, 10% van hun gewicht kunnen kwijtraken. Dit moet rap aangevuld worden want een tekort aan water kan er voor zorgen dat je lichaam de warmte niet goed kwijtraakt. Het kan ook fysieke en mentale vermoeidheid veroorzaken. Denk hierbij aan een slechter geheugen en concentratieproblemen. Veel mensen krijgen ook last van hoofdpijn en migraine. De onderliggende oorzaak kan dus vaak gewoon een tekort aan vocht zijn.

Door voldoende water te drinken kunnen deze bovenstaande klachten verminderen of verdwijnen. Ook veel gevallen van obstipatie zouden voorkomen kunnen worden als mensen meer water zouden gaan drinken. Sommige onderzoekers zeggen dat bruisend water beter tegen obstipatie werkt, dan niet-koolzuurhoudend water. De reden hiervoor is nog onbekend maar het is natuurlijk de moeite waard om eens te proberen.

Ik vind het lastig om water te drinken. Hier volgen enkele tips!

  • Maak er een gewoonte van om altijd een drinkfles met water bij je te hebben. Tip: Pak een grote drinkfles. Je drinkt dan automatisch meer.
  • Zet een kan water op je bureau, werkplek of het aanrecht. Automatisch ga je meer drinken dan je van plan was. Zorg dat de fles of kan doorzichtig is zodat je ziet hoeveel er al uit is (of nog niet…)
  • Hoeveel water drink je eigenlijk op een dag? Houdt eens bij hoeveel vocht je op een dag drinkt. Vaak schrikken mensen als ik die vraag stel en ze tot de conclusie komen dat het bar weinig is. Doordat we het allemaal druk hebben vergeten we vaak om water te drinken. Er zijn speciale water apps die bij houden hoeveel water je drinkt bv aqualert. Wellicht is dat een stimulans om meer water te drinken.
  • In de nacht verlies je veel vocht door de ademhaling en zweet. Begin daarom de dag met een glas water. Doe dit nog voor het ontbijt. Je begint de dag meteen al gehydrateerd.
  • Maak je water lekkerder met fruit, groente en kruiden:
    – Limoen en munt
    – Komkommerschijfjes en dille
    – Cranberries en limoenschijfjes
    – Appelschijfjes en kaneelstokjes
    – Citroenschijfjes en munt
    – Cranberries en limoenschijfjes
    – Lavendel
    – Sinaasappel en steranijs
    – Grapefruit en rozemarijn
    – Mandarijn en basilicum
    – Citroenschijfjes en limoen
  • Maak in de zomer zelf gezonde waterijsjes. Zo krijg je op een verkoelende manier meer vocht binnen.
  • Probeer het water drinken te koppelen aan iets wat je al doet. Je hebt bijvoorbeeld 6 vaste eetmomenten per dag. Drink dan een glas water voordat je gaat eten. Of koppel het aan de wandeling met de hond, het sporten of iets anders. Het blijkt dat je dan minder snel vergeet om water te drinken.
  • Drink na elk kopje koffie of een glas wijn altijd een glas water.
  • Wist je dat dranken tot 2% alcohol vocht aanvullen. Daarboven onttrekken ze vocht aan het lichaam. Dus drink een alcoholvrij of alcoholarm biertje als je vocht wilt aanvullen.

Frisdrank als dorstlesser
Als we onvoldoende water in ons lichaam hebben krijgen we dorst. Kies dan niet voor frisdrank omdat daar veel suiker in zit. (dit is ook niet goed voor je gewicht) Dit zijn hypertone dranken die juist vocht onttrekken aan het lichaam. Neem liever water of thee.

Hoeveel water moet je drinken?
Vaak wordt er gezegd dat we per se 1,5 – 2 liter water moeten drinken. Dit is echter per persoon verschillend. Het hangt namelijk af van vele factoren. Als het warm is of als je veel sport, verlies je veel vocht. Ook ligt het eraan welk voedsel je gebruikt. In groente en fruit bijvoorbeeld zit veel vocht. En stel je eet veel soep, dan heb je ook weer minder vocht nodig. Als je klein bent, heb je ook weer minder vocht nodig (soms heeft klein zijn ook zijn voordelen….)

Een formule die vaak gebruikt word is je gewicht in kg : 100 x 3.25 = liters water per dag. Houdt daarbij dan wel rekening met bovenstaande factoren zoals werk, sport en voeding. Volgens de laatste inzichten van wetenschappers is het beter om enkele keren per dag flink wat water te drinken beter, dan doorlopend te nippen. Dit intermittent drinken zou positief werken op ons neurale en hormonale systeem. Maar luister vooral naar je lijf en doe wat bij je past!

Drinken bij het eten

Drink bij voorkeur voordat je gaat eten omdat vloeibaar de maag sneller verlaat dan vast.

Kun je afvallen door water te drinken?

Mensen die water drinken voor de maaltijd zitten eerder vol waardoor er minder gegeten word. Ook kan meer water drinken de verbranding van energie voor 24 uur lang verhogen, wat er ook voor kan zorgen dat je afvalt. Dus ja, je kunt afvallen door water te drinken.

Welke temperatuur van water is het beste
Volgens wetenschappers is 16 graden Celsius de beste temperatuur van water om je lichaam te hydrateren.

Te veel water

Je kunt ook te veel water drinken. De balans van mineralen in het bloed kan dan verstoord raken. Vooral sporters moeten hiervoor opletten. Te veel en te weinig is dus beide niet goed. Luister goed naar wat je lichaam zegt!

Belangrijk is dus dat je voldoende water drinkt maar dat je vooral goed luistert naar wat je lichaam aangeeft. En doe vooral wat goed voelt voor jezelf. Doe iets wat bij je past. Ga niet geforceerd meer water drinken maar doe dit geleidelijk aan.

Succes!! Je lijf zal je dankbaar zijn! Ik heb er dorst van gekregen… Bianca Laenen Gewichtsconsulente en Sportinstructeur bij Diplan Studio

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00
Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00

Advertentie