Skip to content

De Bengele Beweegt – Henk Geraats in the spotlight

Redactie
11 december 2017 | 17:00

Advertentie

De veranderende samenleving waar participatie, ontmoeting, zelfsturing en maatschappelijk ondernemen steeds meer centraal komen te staan, vraagt om een andere rol van traditionele sportparken en aanbieders. Stichting De Bengele Beweegt streeft er dan ook naar om De Bengele te transformeren naar een buurtpark en daarmee tot dé sociale ontmoetingsplaats in Nederweert. Voor alle leeftijds- en doelgroepen is een gevarieerd, vernieuwend en kwalitatief hoogwaardig sport-, beweeg en cultureel aanbod aanwezig.  Er ontstaat een open, uitnodigende omgeving waarin wordt samengewerkt met andere maatschappelijke partners waardoor ook overdag de totale omgeving beter benut gaat worden.  De Bengele wordt een omgeving waar vrijwilligers en professionals elkaar versterken waarbij ontmoeten, ontspannen en ontwikkelen centraal staan.

  1. We gaan in gesprek met Henk Geraats
    Ik zal me eerst kort voorstellen, ben 59 jaar, gelukkig getrouwd met Karin en vader van Anouk, Sander en Lotte, inmiddels allen uitwonend en schoonvader van Koen en Kim. Sinds mei 2014 wethouder sociaal domein van Nederweert en daarvoor werkzaam geweest als ZZP-er in onderwijs(huisvesting), manager woon- en wijkbeheer en ambtenaar. Ben in onze gemeente actief geweest bij voetbalclub Merefeldia in diverse functies (voorzitter, jeugdleider, trainer en scheidsrechter), bestuurslid van schoolbestuur SKON (voorganger van Meerderweert) en voorzitter van de ouderraad van de MAVO en zangkoor Equal Voices. Ben in mijn vrije tijd actief als mountainbiker, rij  motor, lees graag een goed boek en hou van lekker eten.
  2. Welke rol neemt de gemeente in met betrekking tot stichting De Bengele Beweegt?
    Vanaf de start staat de gemeente positief tegenover de Stichting De Bengele Beweegt. Het is het prototype van een burgerinitiatief van onderaf en daarmee een goed voorbeeld voor andere initiatieven in onze gemeente. Dat is ook de reden dat we het proces om te komen tot de stichting hebben gefaciliteerd. We hebben daarbij bewust een specifieke rol vervuld. Het is één van de eerste keren dat we hebben besloten om het initiatief bij de burgers/organisaties te laten liggen en mee te doen als gelijkwaardig partner van de andere betrokken organisaties. Dat is uniek gezien de vele rollen die je als gemeente hebt in het gebied van de Bengele. Niet alleen als eigenaar maar o.a. ook als exploitant, subsidiegever en handhaver openbare orde en veiligheid. We hebben ook gezien dat een parttime ondersteuning door een combinatiefunctionaris van grote waarde is voor de ontwikkeling van Bengele Beweegt. Ook die inzet wordt door de gemeente gefaciliteerd. 
  3. Is de gemeente ook betrokken bij het haalbaarheidsonderzoek naar herontwikkeling van het gebied dat momenteel door De Bengele Beweegt en De Uitwijck wordt uitgevoerd?
    We zijn één van de drie gelijkwaardige partijen met één vertegenwoordiger in de stuurgroep nauw betrokken. Achter die vertegenwoordiger zitten twee ambtelijke werkgroepen die hem adviseren. In het proces zijn ook het Managementteam, het college en de gemeenteraad betrokken. Het college heeft al meerdere keren aangegeven dit een heel belangrijk proces te vinden voor de toekomst van Nederweert. Het haalbaarheidsonderzoek richt zich op een gebied dat bijzonder waardevol kan zijn als een van de toegangen tot de gemeente Nederweert. Daarom wil het college ook de gemeenteraad zo goed mogelijk blijven informeren.
  4. Wat is de meerwaarde van De Bengele Beweegt voor de gemeente?
    Bengele Beweegt is – zoals al eerder gezegd – een voorbeeld voor andere initiatieven, maar ook voor de gemeente zelf. Met zijn allen zijn we zoekende hoe we een dergelijk proces zowel in- als extern vorm kunnen gegeven met respect voor ieders inbreng. Al eerder bleek dat Bengele Beweegt een voorbeeld is in de provincie en zelfs daarbuiten is. Bengele Beweegt is niet voor niets Open Club Limburg geworden: een titel die zeker van toepassing is.
  5. Wat is jouw inziens de meerwaarde van De Bengele Beweegt voor de Nederweertenaar?
    Dit kan eigenlijk beter aan de Nederweertenaar zelf gevraagd worden. Ik kan alleen de hoop uitspraken dat dé Nederweertenaar – voor zover die al bestaat – achter het gedachtengoed van Bengele Beweegt kan staan. Dat betekent dat de organisaties, verenigingen en accommodaties in en om het gebied de Bengele toekomstbestendig zijn waardoor vele inwoners van onze mooie gemeente dagelijks aan het gebied plezier kunnen beleven in brede zin. 
  6. Wat is jouw wens dat De Bengele Beweegt nog gaat bereiken?
    Bengele Beweegt heeft een heel interessante visie ontwikkeld die moet leiden tot een bruisende omgeving met activiteiten, ontmoeting en beleving op het gebied van sport, bewegen, cultuur, educatie en recreatie voor alle inwoners van onze gemeente. Daarvoor is men ook de samenwerking met de Stichting Doe- en Leefbaarheidspark “De Uijtwijck” aangegaan. Ik spreek de hoop uit dat het haalbaarheidsonderzoek Sport- en recreatiezone Nederweert waarin de ideeën van Bengele Beweegt en De Uijtwijck vorm kunnen krijgen, leidt tot financieel haalbare en realistische plannen, tot tevredenheid van alle deelnemers die daaraan mee doen en daarin een rol kunnen vervullen. Ik spreek tevens de hoop uit dat Bengele Beweegt leidt tot veel inspiratie voor andere initiatieven n onze gemeente. 
  7. Wil je nog wat zeggen tegen het bestuur van De Bengele Beweegt?
    Ik richt liever het woord tot de organisaties die verenigd zijn in Bengele Beweegt. Bengele Beweegt is heel waardevol voor onze gemeente. Ik hoop dat ook de achterbannen van de aangesloten organisaties dat beseffen. Het bestuur van Bengele Beweegt kan het niet alleen en heeft ook de achterban heel hard nodig. Vooral dan kan Bengele Beweegt waar maken wat men voor ogen heeft. Ik wens het bestuur van Bengele Beweegt heel veel succes in het streven om dat waar te maken.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00
Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00

Advertentie