Skip to content

‘Boeren van Nederweert’ extra alert op overlast in het oogstseizoen

Redactie
15 september 2017 | 12:45

Advertentie

Als je de komende weken in het buitengebied van de gemeente Nederweert bent, zal het je wellicht opvallen. Het oogstseizoen is begonnen en dat betekent dat er meer landbouwmachines op de weg zijn. Met nat weer zal er hier en daar ook wat meer modder liggen. Het zand blijft immers makkelijker plakken onder de tractorwielen.

Misschien niet zo plezierig, maar het hoort bij deze tijd van het jaar. Om jou als consument te kunnen bedienen van het beste van moeder Natuur moeten de gewassen immers van het veld. September en november zijn de rooimaanden en dat betekent voor onze akkerbouwers lange dagen van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Daarnaast moet ook de maïs worden geoogst, een belangrijk ingrediënt voor het veevoer.

Boeren van Nederweert
De Boeren van Nederweert vragen om begrip en doen er alles om de overlast tot een minimum te beperken. Bijvoorbeeld door voorzichtig te rijden, alert te zijn en op tijd uit te wijken voor andere weggebruikers. Als het mogelijk is, laden ze hun gewassen al op het land zodat de rooimachine zo min mogelijk de weg op hoeft. Daarnaast investeren de boeren ook in het verminderen van overlast. Aardappelboer Peter Beerens uit Nederweert-Eind heeft bijvoorbeeld waterdichte zeilen aangeschaft die volautomatisch over zijn kiepwagens worden uitgerold. “Op die manier blijven de aardappels droog en voorkom ik dat ze uit de kiepwagen op de weg kunnen vallen. Deze zeilen worden ook gebruikt door maistelers om ervoor te zorgen dat er geen mais van de kar waait.

 

Modder op de weg is lastig te voorkomen, zeker met dit natte weer. “Dat hoort er nou eenmaal bij”, zegt Peter Beerens. “Een aardappelrooier gaat vrij diep door de grond waardoor er zeker bij nat weer veel zand aan de wielen blijft plakken. Bij het verlaten van de akker rijd ik met één wiel altijd eerst een paar honderd meter door de berm. Dan ben ik aan een kant de modder al kwijt. Natuurlijk blijft er altijd wat liggen. Maar dat kan helaas niet anders. Iedereen zal begrijpen dat we geen mannetje kunnen neerzetten die na elke vracht de weg schoonmaakt. Modder hoort ook een beetje bij de tijd van het jaar.

Namens de Boeren van Nederweert benadrukt ook voorzitter Chris Salimans dat agrariërs in het oogstseizoen extra alert zijn op eventuele overlast voor burgers. “Het is alleen maar goed als mensen eventuele overlast melden zodat we er ook iets aan kunnen doen. Op plekken waar veel modder ligt, kunnen we bijvoorbeeld een borstelschuif inzetten.

Advertentie

3 Reacties

  1. Een zeil op de wagen met mais is ook verplicht, bij verlies van mais kan je ook een bekeuring krijgen.
    En als fietser wil je het niet in de ogen krijgen !
    Na de oogst kan de boer ook de weg afspuiten voor een gedeelte,
    Zeker goed naar de andere weggebruikers toe.

    • De weg schoonspuiten is vaak niet mogelijk vanwege dat er in het buitengebied waar meestal de oogst plaatsvind geen mogelijkheden zijn vanwege weinig wateraansluitingen. Een handige tip bij extreme modder op het wegdek is bijvoorbeeld een gierton vullen met slootwater en middels de bouwlandinjecteur net iets vrij van het asvalt te houden, het wegdek schoon/afspoelen. De laatste jaren is de moddervervuiling op het wegdek al veel minder door de vele grotere oogstwagens t.o.v. van vroeger waardoor in/en afritten veel minder intensief worden gebruikt.

  2. Door de berm rijden vind ik zeker niet verstandig, ze rijden de hele berm stuk en de diertjes die daar verblijven zullen dit zeker niet overleven….


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

EnergierondjeWeert_1
Groene energie van dichtbij bekijken?
21 september 2024 | 20:30
Scary-Night-Bubbles
WIN tickets op Nederweert24!
21 september 2024 | 20:00
5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00

Advertentie