Site pictogram Nederweert24

Einde werkseizoen hoogveenherstel in de Groote Peel en Mariapeel

De Groote Peel vormt samen met de Deurnsche Peel en de Mariapeel de Peelvenen; een uniek hoogveengebied op de grens van Brabant en Limburg. De afgelopen maanden is er hard gewerkt in de Mariapeel en de Groote Peel om het kwetsbare hoogveen te behouden en te versterken. Landelijk is 15 maart het begin van het broedseizoen. De inrichtingswerkzaamheden liggen tijdens deze periode stil. In juli zullen we de werkzaamheden weer hervatten.

Misschien leuk om te melden dat één van de kades (rode route) is aangevuld met plagsel zodat er minder uitstroom is van zand en deze wat natuurlijker (niet zo geel) oogt. Ik ben er blij mee, want ook de begroeiing zal nu sneller gaan” aldus Marijke Vaes, Manager Buitencentrum De Pelen.

 

Een terugblik op wat er de afgelopen maanden is gerealiseerd. 
Het weer zat mee tijdens afgelopen werkseizoen. Sinds de zomer heeft het nauwelijks geregend waardoor de aannemers goed konden doorwerken. In de Groote Peel is de nieuwe Eeuwselse Loop gegraven. In het volgende werkseizoen (start juli 2017) zal deze in gebruik worden genomen en wordt de oude loop gedempt. Het kwelscherm langs de N279 zit volledig in de grond. In de Groote Peel moet 24 km aan kades worden opgehoogd of aangelegd, hiervan is afgelopen werkseizoen de helft gerealiseerd.

In de Mariapeel is 5 van de 10km kade aangelegd. In de Driehonderd Bunders is de helft van de, in totaal, 70 dammen, 25 stuwen en duikers geplaatst en is 20km van de 50km aan sloten en greppels verondiept. De helft van de trosbosbesstruiken zijn verwijderd, er is nog 75ha van de 300ha te gaan. Na 15 maart zullen afrondende werkzaamheden aan de randen van het natuurgebied plaatsvinden. Zo zullen de struiken in het depot aan de Kerkuilenweg worden versnipperd en afgevoerd.

Het volgende en laatste werkseizoen loopt van half juli tot half maart 2018 in de Mariapeel. In de Groote Peel is men volgens planning eind 2017 klaar.

Ben je benieuwd hoe deze ontwikkelingen er in het echt uitzien? Kom dan dit voorjaar naar de Peelvenen voor een mooie wandeling of een bezoek aan het Buitencentrum de Pelen. Bij het Buitencentrum en langs een aantal bewegwijzerde wandelroutes is informatie te vinden over de werkzaamheden. In de Groote Peel is dit langs de rode en de blauwe route en in de Mariapeel langs de groene route.

Foto’s: Marijke Vaes

 

Mobiele versie afsluiten