Site pictogram Nederweert24

Begroting gemeente Nederweert 2017 in één oogopslag

begroting-gemeente-nederweert-2017Grote getallen en stevige bedragen waren vorige aan de orde tijdens de begroting van de gemeente Nederweert. Om het wat duidelijk te maken heeft de gemeente een overzicht gemaakt van de totale uitgaven en inkomsten van de Gemeente Nederweert.

Sociaal, duurzaamheid, stenen en mensen
Het fundament is stevig, het huis staat. Maar leefbaarheid en geluk bepalen de mensen die er samen wonen”, aldus burgemeester Evers eerder in een reactie op de (concept)begroting. Op dinsdag 1 november behandelde de raad het financiële huishoudboekje. Na het delen van standpunten en meningen en enkele stevige discussies werd de begroting vastgesteld. Op koers van gemaakte afspraken.

De gemeentelijke begroting bedraagt 39 miljoen euro. Zoals eerder gemeld, laten de cijfers zien dat we goed op koers liggen bij het realiseren van de afspraken met de gemeenteraad. Hoe de inkomsten en uitgaven op hoofdlijnen zijn opgebouwd, is dit jaar voor het eerst samengevat in een begroting in één oogopslag. U kunt dit handige overzicht onderstaand downloaden.

Kernthema’s
Tijdens de beschouwingen van de fracties ontwikkelde zich een aantal kernthema’s waarlangs de rest van de avond verliep. De fracties vinden het onder andere belangrijk dat er aandacht is voor de sociaal zwakkeren en voor duurzaamheid. We zetten op dit moment in op windenergie, daar komen zonne-energie en andere alternatieve bronnen nog bij. Volgens wethouder Coumans liggen er kansen voor ondernemers als het gaat om het invullen van het duurzaamheidsvraagstuk. De raad ontvangt van het college op termijn graag een bredere visie op duurzaamheid.

Stenen of mensen 
Daarnaast vroegen raadsleden zich af of we op stenen of op mensen gericht zijn. Door een aantal grote projecten kan de indruk ontstaan dat stenen de boventoon voeren. Volgens wethouder Mackus verbetert door een aantal projecten de leefomgeving juist. Zo wordt er geïnvesteerd in het weghalen van asfalt voor een groenzone in de kern. Over de voortgang van het Centrumplan zegde de wethouder de raad toe dat hier voor het einde van het jaar meer duidelijkheid over is.

Buitengebied in Balans 
Het buitengebied kwam deze begrotingsbehandeling bescheiden aan bod. Alle partijen zijn blij met het programma Buitengebied in Balans (BiB). Een enkele partij wilde al extra reserves aanmaken voor BiB na 2019. Wethouder Mackus vond het een sympathiek voorstel, maar gaf aan dat er voor de komende jaren voldoende budget is gereserveerd. Zodra het nodig is, doet het college een voorstel aan de raad. Met betrekking tot het wegenonderhoud vonden enkele raadsleden het vreemd dat de aanpak van de Hoofstraat en Klaarstraat naar voren is gehaald. Volgens wethouder Coumans is het onderhoud op korte termijn nodig.

Financieel gezond
De begroting is gezond. Vanaf 2018 schrijven we zelfs positieve cijfers met een overschot in 2020 van € 800.000,-. De bezuinigingen die de afgelopen jaren zijn ingezet, dragen hier zeker aan bij. Maar we moeten ook financieel gezond blijven. Daarom is het verstandig om het meerjarig beeld in het juiste perspectief te plaatsen. Zo laten de jaarlijkse bijstellingen vanuit het kabinet via de mei- en septembercirculaire vaak flinke schommelingen zien. De raad vroeg het college ook hoe robuust de begroting is in relatie tot grote projecten zoals de Randweg en de Kanaalzone. Met betrekking tot de herontwikkeling van de Kanaalzone is er geld opgenomen in de begroting. De komende weken worden de investeringen voor het totale plan verder uitgewerkt.

Sociaal gezicht 
Het college investeert niet alleen in ‘harde’ projecten. Integendeel. “In vergelijkingen met andere gemeenten scoren we al jaren erg goed als het om sociale onderwerpen gaat. Daar doen we het overigens niet voor”, aldus wethouder Geraats. “We doen het vooral voor onze inwoners.” Ook het afgelopen jaar is hard gewerkt om mensen een toekomstperspectief te geven. Dat gebeurde door samen naar een baan of passend vrijwilligerswerk te zoeken of door te zorgen voor een aanvulling op minimum uitkeringen.

Regeling voor minima
Er is een regeling voor burgers die van een minimum moeten rondkomen. De komende tijd zullen we daar uitgebreid aandacht aan besteden, zodat deze gelden benut worden door de doelgroep”, aldus wethouder Geraats. De wethouder kon de raad melden dat het aantal mensen dat een bijstandsuitkering heeft aangevraagd het afgelopen jaar lager lag dan in 2013. Een goede ontwikkeling.

Onderwijsachterstanden
De raadsleden gingen akkoord met het beschikbaar stellen van een bedrag van € 25.000,- voor het bestrijden van onderwijsachterstanden, in het bijzonder voor kleine kinderen van statushouders. Ook werd € 45.000,- gereserveerd voor uitgaven voor kwalitatief en passend onderwijs aan de basisschoolleerlingen van statushouders.

Alle vragen beantwoord
Rond 23.00 uur waren alle vragen door het college aan de fracties en de fracties onderling beantwoord en kon de begroting worden vastgesteld. De geluidsopnamen van de begrotingsbehandeling zijn te beluisteren via www.nederweert.nl. Daar is ook het complete boekwerk te lezen.

Mobiele versie afsluiten