Skip to content

Edelhertenbronst in het Weerterbos

Redactie
17 september 2016 | 9:00

Advertentie

Edelhert_SLL Henk HeijligersDoor de hittegolf van afgelopen week was het nog een tamme bedoeling in het Weerterbos. Nu de temperaturen weer gezakt zijn tot normale waarden zullen ook de edelherten in het Weerterbos hun normale gedrag oppakken en zal de bronst met burlende herten losbarsten. Je kunt die bijzondere en indrukwekkende gebeurtenis zelf meemaken.

Het Weerterbos, grotendeels eigendom van Stichting het Limburgs Landschap, ligt noordoosten van Nederweert. Centraal in het gebied ligt de Grashut, een voormalige landbouwenclave die omrasterd is en waar een groep edelherten min of meer vrij kunnen rondlopen.

Indrukwekkend
Mannetjes leven gedurende het grootste deel van het jaar in eigen groepen, gescheiden van de roedels met hindes. In de periode september en oktober worden de mannetjes bronstig en proberen individuele hindes en roedels als een harem bij elkaar te houden. Zo’n groep met één mannetje bestaat uit enkele tot tientallen hindes. En dat gaat niet zonder slag of stoot, maar vooral ook met veel vocaal geweld, het burlen. Soms leidt dit tot een echte knokpartij, waarbij uitdagers elkaar met hun imposante gewei te lijf gaan. Gelukkig leidt dit spectaculaire gevecht om de hindes zelden tot ernstige verwondingen. Vanaf begin oktober keert de rust weer terug in het Weerterbos.

Bronst en burlen [verplichte aanmelden| € 2,50 per persoon]
Tot 9 oktober worden er dagelijks excursies georganiseerd naar de burlende edelherten. Een overzicht met excursiedata vindt u op www.limburgs-landschap.nl. Voor alle excursies geldt dat je je verplicht dient aan te melden. De kosten bedragen € 2,50

Advertentie

1 Reactie

  1. Bronstig in het bos, waar hebben we zoiets vaker ervaren?


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00
Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00

Advertentie