Site pictogram Nederweert24

Kies de studieroute die het beste bij je past

Angelique CarisVoor veel leerlingen nadert de laatste schoolweek. Een heel jaar van hard werken wordt beloond met de overgang naar een nieuw schooljaar. Sommigen moeten het jaar overdoen, anderen verlaten school, gaan naar een hoger of lager niveau of naar een andere opleiding.

Meerdere wegen leiden naar Rome

Als studiekeuzecoach zie ik geregeld wat een “niet passende”  studiekeuze met je kind kan doen. Onzekerheid, faalangst, teleurstelling, ga zo maar door. Dit is niet bevorderlijk voor het welbehagen van onze kinderen.

Deze week sprak ik een Gymnasium leerling die waarschijnlijk de vijfde klas niet ging halen. Hij was al eens eerder  blijven zitten en wilde koste wat het kost dit niveau blijven doen. Hij had namelijk de wens naar de universiteit te gaan. De lat lag hoog, zijn stressfactor ook.

Ik heb dit onderwerp al vaker aangesneden, maar wil het toch nog een keer herhalen. Het is natuurlijk geweldig als je kind met een gezonde inzet zijn diploma behaalt, dat wensen we alle kinderen toe. Hoe vaak is het echter de druk van de omgeving, die ervoor zorgt dat onze kinderen het idee hebben dat zij het hoogst mogelijke moeten halen?

Er zijn meerdere wegen naar Rome. In gesprek met de betreffende leerling heb ik hem diverse routes richting de universiteit laten zien. De snelste route is namelijk niet voor iedereen de beste route. Onze ontwikkeling is vanaf de geboorte al niet gelijk. De een loopt met 10 maanden, de ander met 18 maanden. Uiteindelijk lopen we allemaal.

Ik wens alle leerlingen en studenten een fijne zomervakantie toe. Geniet ervan en na de zomervakantie een nieuwe “passende”  start.

Mobiele versie afsluiten