Site pictogram Nederweert24

Waar een kleine dorpsschool groot in kan zijn

Schoolteam SwartbroekIn Swartbroek gebeurt iets bijzonders. Mensen staan op en bundelen de krachten om het voortbestaan van basisschool Sint Laurentius veilig te stellen en daarmee de gemeenschap bloeiend te houden. In deze derde en laatste aflevering een gesprek met het schoolteam in Swartbroek. “Over de kwaliteit van ons onderwijs valt niet te twisten. Sterker nog: we behoren tot de drie beste scholen in de gemeente Weert.

Ze zijn een begrip in Swartbroek. Ilse Geelen, Kristel Mertens, Mieke Caris, Marian Kursten, Ilona Brouwers, Carla Tindemans en Enith Linssen. Vijf juffen, een onderwijsassistente en een intern begeleidster. Samen staan ze aan het roer van basisschool Sint Laurentius. Een zelfsturend en hecht team met een schat aan onderwijservaring. Bevlogen en met maar één doel: het beste naar boven halen uit elk kind. “We kennen alle kinderen en alle kinderen kennen ons. Dat geeft een groot gevoel van veiligheid en vertrouwen. We doen hier niet aan eilandjes, de deuren van de klaslokalen staan altijd open”, zo typeert leerkracht Ilse Geelen van de combinatiegroep 7-8 deze kleine, transparante dorpsschool die als ‘Zing-’s-school’ muziek ademt.

Positieve ontwikkelingen
We kijken met het team vooruit. Naar de toekomst van de ruim 140 jaar oude basisschool Sint Laurentius die vijf jaar geleden in een prachtige, eigentijdse jas werd gestoken. De school in de nieuwe, multifunctionele accommodatie voldoet aan alle eisen van deze moderne tijd. Nu nog genoeg leerlingen. Minimaal 35 kinderen met uitzicht op 40 heeft Sint Laurentius er per 1 februari nodig om ook na 1 augustus 2017 de deuren open te kunnen houden. Het leek aanvankelijk een bijna kansloze missie, maar met de komst van kindercentrum Hupsakee (flexibele kinderopvang en bso) na de zomervakantie liggen de kaarten ineens heel anders. De toekomst ziet er nu hoopvol en rooskleurig uit. “We zijn enorm blij met die flexibele opvang die voor nieuwe aanwas zal zorgen. Zeker nu enkele jonge gezinnen met kinderen zich in Swartbroek hebben gevestigd. We hebben nu 37 leerlingen. Zeven kinderen van groep 8 gaan de school verlaten. Dat betekent dat we vijf nieuwe aanmeldingen nodig hebben. Dat moet en dat gaat lukken”, zo meldt Mieke Caris, leerkracht van de combinatiegroep 5/6 vol vertrouwen.

Hoge kwaliteit
De discussie over het voortbestaan van de school heeft alleen maar met leerlingaantallen te maken. De kwaliteit van het onderwijs is uitstekend. Ouders zijn dik tevreden en ook nauw betrokken bij de school en de vele activiteiten die er worden georganiseerd. Wat leerprestaties van de kinderen betreft, staat Sint Laurentius binnen de gemeente Weert zelfs in de top 3 van beste basisscholen. Niet voor niets dat de onderwijsinspectie het team in Swartbroek bij de laatste beoordeling een pluim gaf.

Kleinschaligheid als kracht
Het geheim zit ‘m volgens Ilse Geelen in de kleinschaligheid die het voor kinderen mogelijk maakt om optimaal samen te werken. Samen spelen en elkaar helpen als het nodig is. Bij zowel kleuters als bijna-schoolverlaters; het zit er gewoon ingebakken. Leerkracht Kristel Mertens (groep 1,2,3) licht toe: “Omdat de groepen klein zijn, kun je kinderen veel persoonlijke aandacht geven en ook heel goed laten samenwerken. Binnen de combinatiegroepen is er veel aandacht voor zelfstandig werken. Terwijl de ene groep instructie krijgt, werkt de andere zelfstandig aan taken. Komen ze er zelf niet uit, dan helpen ze elkaar en lossen ze het samen op. Dat werkt fantastisch.

Vriendschappen voor het leven
Die hechte band die kinderen opbouwen op de basisschool zet zich op de middelbare school gewoon voort. Ilse Geelen: “Als een brugklasser uit Swartbroek het moeilijk heeft, wordt-ie door een eindexamenleerling uit hetzelfde dorp geholpen. Zo werkt het hier gewoon. De groep die zes jaar geleden onze basisschool verliet en nu 18 jaar is, gaat in de weekenden samen er op uit. Er zijn op deze school al vele vriendschappen voor het leven ontstaan.” Dan lachend: “Ook in een kleine school kun je vriendjes maken. Sterker nog: als je jarig bent, kun je je hele klas uitnodigen.”

Lees ook:

Mobiele versie afsluiten