Site pictogram Nederweert24

Detailhandelsstructuurvisie voor centrum ter inzage

Detailhandelsstructuurvisie Centrumplan Nederweert 2De gemeenteraad heeft op dinsdag 15 maart een besluit genomen over de ontwerp-detailhandelsstructuurvisie. Concreet werd er besloten om in te stemmen met het ter inzage leggen van het ontwerp en opdracht te geven aan het college om de verkeersstructuur, de bereikbaarheid, de ontwikkeling van de locatie Wijen (exclusief dagwinkels) en de optimalisatie van de Lambertushof ter hand te nemen. Daarnaast werd besloten om pro-actief in te zetten op gestructureerd overleg met ondernemers en vastgoedeigenaren. Hiermee krijgen het centrum en de detailhandel in Nederweert een flinke impuls.

Sinds het raadsbesluit in juni 2015 is er gewerkt aan de nieuwe detailhandelsstructuurvisie. Deze visie geeft weer op welke wijze de detailhandel in Nederweert zich kan ontwikkelen om weer concurrerend te worden.

Kernwinkelgebied

Concreet is er in de visie een duidelijke afbakening van het kernwinkelgebied opgenomen (de Kerkstraat) en is aangegeven waar er ruimte is voor supermarkten om zich te ontwikkelen. De supermarkt aan de Lambertushof krijgt de ruimte en medewerking van de gemeente om uit te breiden en zich te richten op de toekomst. Daarnaast wordt er een nieuwe moderne supermarkt voorzien op de locatie Wijen.

Supermarkten krijgen ruimte

In de voorbije periode is er diepgaand onderzoek gedaan naar de detailhandelsstructuur in Nederweert. Het is gebleken dat Nederweert op de eerste plaats bezocht wordt voor het doen van de dagelijkse boodschappen. Vervolgens werd al snel duidelijk dat de huisvesting van de supermarkten in het centrum fors te wensen overliet. En juist de supermarkten blijken enorm belangrijk voor een goed functionerend centrum. Zij fungeren als trekkers van verreweg de meeste bezoekers en dat straalt positief af op het gehele centrum. Met het besluit dat genomen is in de gemeenteraad krijgen deze supermarkten nu de benodigde ruimte, waar uiteindelijk het gehele centrum van profiteert.

Zienswijze indienen

De ontwerp-detailhandelsstructuurvisie ligt t/m 6 mei 2016 ter inzage bij de infobalie in het gemeentehuis en is ook te bekijken op onze website. Iedereen kan gedurende deze periode een zienswijze indienen op het plan, waarna de visie voor definitieve besluitvorming nogmaals voorgelegd zal worden aan de gemeenteraad.

Voorbereidende werkzaamheden

Vooruitlopend op de definitieve vaststelling van de visie heeft de gemeenteraad besloten om het college opdracht te geven om de handen al uit de mouwen te steken. Zo zullen de voorbereidende werkzaamheden voor de ontwikkeling van de supermarktlocaties en de verbetermaatregelen op het gebied van verkeer en bereikbaarheid opgepakt gaan worden. Ook zal de gemeente Nederweert in dat kader aansluiten bij het provinciale pilotproject om leegstand en achteruitgang van centrumgebieden tegen te gaan.

Bekijk hier de ontwerp-detailshandelsstructuurvisie Nederweert

Lees hier alles over het Dossier Centrumplan

Mobiele versie afsluiten