De tankshops van Shell langs de Nederlandse autosnelwegen stappen over op rundvlees van Crole Natuurrund uit Nederweert. Alle rundvlees in de deli2go van Shell tankstations, zoals hamburgers en broodbeleg, is dan afkomstig van runderen die in natuurgebieden hebben gegraasd. Vooralsnog vooral in Limburg, maar in toenemende mate ook in andere Nederlandse natuurterreinen.
De samenwerking met Crole Natuurrund is ontstaan vanuit de ambitie van Shell over te stappen naar een meer verantwoord vleeswarenassortiment. Aspecten als dierwelzijn, dichtbij geproduceerd en voersamenstelling spelen daarbij een belangrijke rol. Shell en deli2go willen gasten een kwalitatief hoogwaardig aanbod van lekkere en verse producten met zo min mogelijk toevoegingen aanbieden.
Directeur Leon Moonen toont zich zeer verheugd over de samenwerking met Shell. “De eerste contacten dateren al van meer dan een jaar geleden, zo lang hebben de voorbereidingen geduurd. Over de gezamenlijke ambitie waren we het snel eens, maar het moet allemaal ook logistiek perfect kloppen, want uiteraard is continuïteit een harde randvoorwaarde. Daarnaast hebben we tal van bereidings- en smaaktesten uitgevoerd. En prijstechnisch moet het natuurlijk ook kunnen.”
Het is loon na werken, heel lang werken. Na de grote brand in natuurgebied De Groote Peel in 1989 zijn toen de eerste Limousin runderen hier naartoe bracht om te grazen. De schapen die dat normaal deden die “knibbelen” maar koeien die slaan hun tong om het gras en trekken de hele pol eruit. Dit is nodig om de natuurlijk hei een kans te geven. “Je ziet dat zo een proces ruim 7-8 jaar nodig heeft voordat oorspronkelijke natuurwaarde weer volledig hersteld zijn“, aldus Leon
Crole Natuurrund heeft met organisaties en met collega-veehouders afspraken gemaakt over begrazing met runderen. Het zijn robuuste rassen, die het hele jaar door in kuddes buiten lopen. Kalfjes blijven bij hun moeder tot er weer een nieuw kalfje komt. Gemiddeld verblijven de dieren ongeveer vijf jaar in de vrije natuur. Als het lang vriest worden ze bijgevoerd met maaisel uit de natuur. Zo nodig plaatst het bedrijf Crole Natuurrund zijn gepatenteerde Cattle Cabin, een van zonnepanelen voorziene schuilmodule met verwarmde drinkbakken en een verwarmde strooiselbodem. Dat maakt het concept Crole Natuurrund mondiaal uniek.
Waar in Nederweert?
Wil je zelf een keer proeven dan kun je terecht bij Restaurant Diverso en Huiskamer Daatjeshoeve in Nederweert en De Dorpsherberg in Ospel. Het vlees ook te koop bij Ambachtelijke Slager Thijs Kuepers in Nederweert-Eind.
Uitnemende smaak
Alle runderen hebben gemeen dat ze in kuddes in de natuur zijn grootgebracht, met bloem- en kruidenrijk gras. Kunstmest en antibiotica zijn taboe. Allemaal zijn ze ook langzaam gegroeid. Die factoren liggen aan de basis van de uitnemende smaak: lekker mals, mooi gemarmerd vlees. Tussen de rassen onderling zijn er slechts minieme smaak- en structuurverschillen, zo wijzen testen uit. Voor meer informatie zie www.Crole.nl
Shell gaat het varkensvlees voortaan inkopen van Krull-varkens, die leven in wroetstallen en krijgen speciale voeding. Voor het kippenvlees heeft het bedrijf gekozen voor Gildehoen kippen. Deze kippen zijn van een langzaam groeiend ras, zij krijgen 100% plantaardig voedsel






Er zijn nog geen reacties geplaatst