Skip to content

AZC Weert ontvangt eerste vluchtelingen

Redactie
16 september 2015 | 9:09

Advertentie

AZC WeertGisteravond zijn rond half elf de eerste vluchtelingen met bussen aangekomen in het “AZC Weert” in de Van Horne Kazerne in Weert. Dit gebeurde vlak nadat de raadsvergadering in Weert was afgelopen. Omdat de nood zo hoog is, heeft het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) per direct de eerste bewoners naar het AZC Weert gebracht. Dit zijn ongeveer driehonderd asielzoekers die in een acute noodopvang in de IJsselhallen in Zwolle en in de kazerne in Oirschot waren ondergebracht.

AZC Weert ontvangt eerste vluchtelingen

De gemeenteraad van Weert ging akkoord met de opvang van maximaal duizend vluchtelingen in de voormalige van Horne Kazerne. De opvang is voor de duur van vijf jaar. Eén raadslid ging om persoonlijke redenen niet akkoord met de opvang. Volgens burgemeester Heijmans is de steun van de raad op deze manier een goede afspiegeling van wat er leeft onder de inwoners van Weert.

AZC Weert AZC Weert

De vluchtelingen zijn opgevangen in de kantine van de Van Horne Kazerne waarna ze een slaapplaats toegewezen kregen. Gisteravond hebben jongeren spandoeken opgehangen met de teksten “No Humanbeing is illegal” en “Welcome Medemens”. De spandoeken hangen direct bij de ingang van het AZC.

Vandaag om 12.00 uur bezoeken het college van burgemeester en wethouders en een aantal leden van de gemeenteraad het nieuwe AZC. Zij heten de eerste asielzoekers die gisteravond aankwamen welkom in Weert.

Vragen en antwoorden
De gemeente Weert heeft een speciale pagina op haar website ingericht met vragen en antwoorden over de opvang van asielzoekers in Weert: www.weert.nl/azc. Enkele vragen en antwoorden die gesteld zijn tijdens de informatieavond van afgelopen maandag zijn inmiddels aan de website toegevoegd. De komende dagen volgt de rest van de vragen en antwoorden.

Meer informatie
Ook de website van het COA biedt veel nuttige info: www.coa.nl. Via weert@coa.nl kun je aangeven als je interesse hebt om vrijwilligerswerk te doen. Staat je vraag niet op één van de websites? Dan kun je je vraag ook mailen naar azc@weert.nl.

Advertentie

38 Reacties

  1. Heer vergeef het hun, want ze weten niet waar ze aan beginnen.

  2. Krijgen wij ook een welkomst feestje als ik naar Weert zou verhuizen?

  3. Beste Ed, als het aan mij ligt wel.
    Zeker als je er naar toe vlucht en beloofd om niet meer terug te komen.

  4. Je kan wel merken dat Jannez, voor de vluchtelingen is. Wacht maar eens, als ze een spoor van rotzooi overal achterlaten, en het van onze belasting centen opgeruimd mag worden. Als je de beelden ziet op tv, ze roken en ze hebben ook een mobiele telefoon. Wie zou dat betalen, wij dus.

  5. Haha, ze roken en hebben een mobiele telefoon. Wat denk je, dat die mensen thuis nog naakt rond een kampvuur liepen?

    • Het zijn alleen de mensen met geld, die hierheen komen, de echte arme mensen zijn nog ginds.
      Denk daar maar eens over na.

  6. Beste Moeke, een beetje kort door de bocht, je kunt wel merken dat Jannez voor vluchtelingen is.
    Jannez is vóór mensen, of dit nou vluchtelingen zijn, oorlogsslachtoffers, kindsoldaten etc.
    Wat het roken betreft, komt deze rook niet uit hun mobiele telefoon.?

  7. Dame Coenen, de mensen die ongeveer naakt rond een vuurtje huppelen zijn de stumpers die achterblijven in de brandhaarden. Dat zijn dus de mensen die geholpen moeten worden en niet de profiteurs om economische redenen!

    • Precies tante Mia, volgens mij helpen we de verkeerde mensen.

  8. Tunesië was op de goede weg totdat van de zomer IS daar een aanslag pleegde, weg toerisme en weg inkomsten. Land raakt weer in verval, over enkele jaren is er daar ook weer oorlog. Waarom laat de EU niet de vluchtelingen daar opvangen, zijn ze veilig en je helpt het land. Migranten hoeven niet meer over de gevaarlijke zee, mensensmokkelaars (IS) verdienen niets meer en de EU kan met minder geld meer mensen helpen.1 asielzoeker kost €23.000,-/jaar. Van dat geld kun je er ook 10 helpen in de buurlanden.

  9. ik heb zo mijn vermoeden dat er op de site van weert de gekste alle reacties over de asielzoekers niet getoond worden.
    er staat bij ieder item,0 reacties.
    is dit nu vrijheid van meningsuiting?

  10. Hallo Sjaak,

    Je hebt inderdaad gelijk, Weert de Gekste heeft alle reacties verwijderd dit waarschijnlijk in opdracht van het Paleis op de Singel.
    Het is beter dat deze site offline gehaald wordt, als je toch niet je mening mag uiten.

  11. Daar gaat mijn visstekje Jammer
    Ik ga dus niet meer vissen daar aan die haven!
    Ook zal ik niet meer naar het zwembad en naar kinderpretland gaan.
    Helaas maar dit is echt het domste wat bmw kon doen.

  12. ik ben het er geheel mee eens.
    a. wij helpen de verkeerde mensen
    b.van al dat geld wat het nu kost kun je mensen die echt hulp nodig hebben 10 keer beter helpen
    c. bij ons word de zorg afgenomen en hun krijgen extra zorg?
    d. en de mensen die hulp nodig hebben zitten nog steeds in oorlogs gebieden
    e. ga met alle wereld leiders om de tafel zitten en pak het probleem bij de bron aan
    f. laat Europa verder met rust, wij zitten nu net weer in een opbouw fase

  13. beste mensen,
    kijk eens verder dan je eigen neus lang is. Natuurlijk ben ik het eens met de opmerking dat een asielzoeker opnemen geld kost. Wat is echter hun alternatief?

    In eigen land weggedreven door constante dreiging en bombardementen op eigen leven. Aan jullie de vraag hoe hard je zou lopen, zelfs zou smeken of je alsjeblieft in een reeds leegstaande kazerne mag verblijven voor een latere oplossing.

    Ik vind oprecht dat NL en ook B en W van Weert een lastige maar humane keuze gemaakt hebben.

    De vraag is hoe jij er tegenaan kijkt als je zelf vluchteling zou zijn? Zou je zelf niet alles op alles zetten voor een veiliger leven voor jouw familie? De eerste vluchtelingen die hiervoor kiezen stellen het familiebelang voorop en tonen lef en levenszin no matter what.

    Schaam jezelf in een hoekje als je dat niet vindt zou ik denken (subjectieve mening).. Laten we vooral medemensen helpen mensen in plaats van visstekjes zekerstellen (no offence)…..

    grts.

    • Maar hoe lang mag de stroom vluchtelingen Nederland binnenkomen van jouw? Want het eind is nog lang niet in zicht. De plekken voor opvang zitten vol, waar wil je ze laten. Nu al in sporthallen, straks in scholen. Dan kunnen onze kinderen niet meer sporten en of naar school. Maar nu de hamvraag, als alles vol zit, zelfs bij jouw op de logeerkamer, wat dan? We moeten helpen maar hoe als de toestroom groter is dan wat we aankunnen? De pioniers zijn nu hier en er zullen er nog honderdduizenden volgen omdat het hun gelukt is, want het conflict in hun thuisland is voorlopig nog niet opgelost. Dus vertel hoeveel vluchtelingen kan Nederland aan?

      • In elk geval veel meer dan het huidige aantal waarover de meesten nu al beginnen te piepen. Het is zo ontzettend gemakkelijk om zelf de grenzen te sluiten en tegen de rest van de wereld te zeggen: los het maar op zonder Nederland. Volgens mij is dit een probleem waarbij je je verantwoordelijkheid mede moet nemen, zelfs ook al doet ie pijn. Maar daarmee komt de oplossing dichterbij en dat is waar we naar zoeken. Overigens wel met een gedeelde europese verantwoordelijkheid, in dat kader toont Merkel op het juiste moment haar politieke verantwoordelijkheid.

    • Ik kijk en lees verder dan mijn neus lang is.
      Opvang hier is niet de oplossing. NMI is het veel beter om de buurlanden te ondersteunen die nu al enorme hoeveelheden vluchtingen opvangen. Wanneer we de grenzen voor vluchtelingen sluiten dan heeft dat voor iedereen enorme voordelen. Ook voor de vluchtelingen:
      – geen gevaarlijke tochten over zee of land
      – met opvang in de regio waardoor de mogelijk er is om veel preciezer te werk gaan, door de concentratie van vluchtingen kan je daar, met behulp van dezelfde vluchtelingen, tijdelijke scholen, veiligheid (politie) en gezondheidszorg opzetten.
      – de vluchtelingen blijven in het gebied waar grotendeels dezelfde cultuur heerst als in het thuisland.
      – na de oorlog is de motivatie om terug te gaan naar het thuisland veel groter. Daarbij voorkom je een braindrain want de beter opgeleide vluchtelingen zullen naar alle waarschijnlijk niet terug gaan
      – toekomstige integratie problemen worden voorkomen, behalve dat de kinderen (misschien) een oorlogstrauma hebben is er ook nog het taalprobleem. Het onderwijs systeem hier kan niet eens duizenden kinderen opvangen die zware taalproblemen hebben zonder dat dit tenkoste gaat van de eigen bevolking.

      Deze oplossing zal niet goedkoper zijn in geld maar wel in mensenlevens en is vooral gericht op de toekomst..

  14. @God voor allen, (en allah voor zichzelf zeker?? )

    Wel heel apart dat deze vluchtelingen geen veiligheid zoeken in landen als Portugal.
    Maar wel in landen waar levenslange bijstand bestaat.
    Dat zegt voor mij genoeg wat hierheen komt, geen vluchteling maar een gelukszoeker.

    Vluchtelingen moeten geholpen worden.
    En die zijn nog in de regio. Dáár moet de hulp heen.
    Precies zoals juliananstraat boven je al schrijft.

    Hier de grenzen dicht en alles gewoon ook weer op het vliegtuig terug.
    Dit kost miljarden, blijft miljarden kosten want die gaan nooit werken en wij werkende houden steeds minder over. Want betaald moet het toch worden.
    En over veiligheid moeten we het helemaal niet gaan hebben.
    Dat hebben we wel gezien als we opsporingsverzocht kijken hoe onze multi culti samenleving werkt in de praktijk
    Niets geleerd daar dus van..

    • Me, myself and I is wat ik lees…..

      • Dan lees je verkeerd.
        Dat zou er staan als mensen schreven dat er geen enkele hulp nodig zou zijn en ze het maar uit moeten zoeken.

        Wat ik echt in en in triest vind is dat de echte vluchteling vergeten wordt.
        Wat hoor je daar nu over wat voor hulp er voor hen is?
        DAT zijn vluchtelingen.
        Niet de wel doorvoede en goed geklede mannen met een grote smoel die hier nu komen.
        Waar elke dag de politie op het AZC staat en bijna elke week de ambulance omdat ze elkaar vredelievend de kop weer in geslagen hebben.

  15. Was vanmorgen bij de Lidl, Daar graaide een asielzoeker in de pot met pinda”s en stak die in zijn joggingjas zak.
    Je zou zeggen dat hij niet weet dat je dat niet mag, maar dat mag waar hun vandaan komen toch ook niet.
    Je helpt ze aan alle kanten en jatten ze ook nog waar waar je bij staat.
    Zeg er maar eens wat van, ik niet weet, ik niet verstaan..
    Als ze dat bij de broodjes ook doen….. (Hygiëne!!!).

  16. oh ja, ook dit nog…
    Kijk maar eens op internet, (onder andere http://www.dumpert.nl) daar staan ook filmpjes zoals het echt is, maar die laten ze op tv niet zien. Dan krijg je een heel ander beeld van de situatie.
    Alleen de zielige filmpjes zie je maar de werkelijkheid word verzwegen.

  17. We zingen allemaal héél hárd mee als het nummer van Thé Lau voorbijkomt,”Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen.
    Wie zijn wij om te zeggen, jij mag hier niet komen, staan of leven.

  18. Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen
    Daarom hebben wij ook grenzen?
    iets om over na te denken!!

    • Ik heb er een tijdje over nagedacht, dat was immers jouw vraag.
      Eerst begreep ik het niet, inmiddels wel.
      Ik ben tot het slotsom gekomen dat jij degene bent die moet nadenken voordat je reageert..

  19. Gelukkig Ron1, inderdaad de wereld heeft een grens ( de aardkloot).

    En op die aardkloot worden wij geacht om met elkaar samen te leven, in goede en in kwade tijden. Voor de vluchtelingen is een zware periode aangebroken of het nu een arts was, jan modaal of iemand die al in lastige economische tijden verkeerde.

    Volgens mij moeten we als NL helpen. En dat hoeft niet eens in directe zin maar kan grotendeels prima via het huishoudboekje vd overheid dat door de opkrabbelende economie weer enigszins op orde komt.

    Laten we daar voor kiezen, zodat NL ook bij lastige vraagstukken een solide Europa-partner blijkt en blijft.

    • Van mij mag iedereen geloven in sprookjes!
      Maar blijf wel met 2 benen op de grond staan A.U.B.
      En het huishoudboekje vd overheid staat aardig in de Min
      Dus daar zou ik maar niet vanuit gaan

  20. nu hoor ik dat ze het niet leuk vinden in weert.
    weten ze dat het dit weekend kermis is in weert?
    kunnen ze met zijn alle daar naar toe.

  21. Hahaha, allemaal naar de kermis, ja gezellig!

  22. @sjaak.
    Dat viel mij ook op dat daar geen bericht over geplaatst wordt.
    Mag het alleen maar positief zijn om ons voor de gek te houden voor de werkelijkheid?

  23. je mag blijkbaar geen berichten schrijven over kermis en bewoners , wel over graaien bij de Lidl..

  24. Ja, jammer dat ze veel berichten niet plaatsen Gekke Henkie, ik ben het met je eens. Vrijheid van meningsuiting mag best wat serieuzer genomen worden op deze site. Kwestie van te weten wat er echt leeft in de samenleving. Zo is er een wethouder waar werkelijk zowat elke inwoner een hekel heeft, maar daar mag pas landelijk gal op worden gespuwd als meneer in de tweede kamer zit wellicht, want dat is de bedoeling van dat zieke manifesteren wat hij doet!….en hier blijven we met de ellende achter.

    • ja, inderdaad. Ik had iets over de River Rafting op de kermis. Maar dat zal wel te confronterend geweest zijn. Ik denk dat deze attractie nu wel zal worden stilgelegd.

  25. Goed dat deze mensen opgevangen worden. De nood is hoog. Of deze in de toekomst allemaal in Nederland moeten blijven???????

    Hoe harder er nu aan integratie gewerkt wordt, hoe moeilijker het wordt om in de toekomst weer terug te gaan. N.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

De sfeervolle Raadzaal van Museum W
Cultureel Lint op 22 september
18 september 2024 | 18:00
Toekomst Sportpark Ospel-1
Hoe ziet het sportpark er over 10 jaar uit?
18 september 2024 | 17:09
1Overlijdensbericht Theu Ramaekers
Evers Uitvaartverzorging
 
18 september 2024 | 17:00
Kessels Installaties zorgt voor een warme overdracht Stockmans Installatieburo
Overname Stockmans door Kessels Installaties
18 september 2024 | 16:34

Advertentie