Site pictogram Nederweert24

Deelnemers gezocht voor meten van fijnstof

iSPEX fijnstof meetingHet onderwerp fijnstof in relatie tot de intensieve veehouderij en gezondheid is een actueel thema. Het heeft ook in het kader van het majeure programma Buitengebied in Balans, samen groots, samen doen! de volle aandacht van de gemeente Nederweert. Binnenkort wil de gemeente starten met een pilot voor het meten van fijnstof. Hiervoor worden nog deelnemers gezocht. Doe jij mee?

meten van fijnstof

De proef om de fijnstof te meten, past uitstekend in de uitgangspunten van dit programma,” aldus wethouder Houtman. Het verbeteren van de luchtkwaliteit en het verminderen van de concentratie fijnstof zijn belangrijke doelstellingen van de gemeente Nederweert. “Met de pilot hopen we een bijdrage te leveren aan een verbetering van de methode om fijnstof te meten”, zegt de wethouder.

Geschikt voor iPhone
Het is de bedoeling dat de deelnemers op van tevoren aangegeven dagen en tijdstippen (onder geschikte weersomstandigheden) metingen gaan uitvoeren. De metingen gebeuren met behulp van een opzetstukje dat je voor de lens van de mobiele telefoon klikt, de zgn. iSPEX. Deze iSPEX is op dit moment alleen geschikt voor de iPhone 4, 4S, 5 en 5S.

Meerdere metingen
Aangezien één enkele iSPEX-meting niet nauwkeurig genoeg is, zoeken we tussen de 20 en 50 personen die min of meer gelijktijdig metingen kunnen verrichten. Eén zo’n gezamenlijke meting levert één meetpunt op voor fijnstof in Nederweert.

Aanmelden
In 2013 waren er twee nationale meetdagen. Mogelijk zijn er inwoners die toen ook gemeten hebben en dus al een iSPEX hebben. Zij mogen zich nu uiteraard ook opgeven. Degenen die graag metingen willen verrichten, kunnen zich voor de pilot aanmelden bij Esther Schrier van de gemeente Nederweert, e-mail: e.schrier@nederweert.nl.

Voorwaarden

Mobiele versie afsluiten