Site pictogram Nederweert24

Orgelconcert met flamencomuziek in Lambertuskerk Nederweert

Jan VermeireHet jaarlijks orgelconcert wordt dit jaar op vrijdagavond 8 augustus om 20:00 uur gehouden in de Sint-Lambertuskerkte Nederweert. De organist is Jan Vermeire. Ook treden op Michel Gillain die met zijn gitaar flamengomuziek speelt, en Antonio Pza, een flamencozanger. Zij voegen iets extra’s toe aan de orgelmuziek. Het motto van het orgel-(flamenco)gitaarconcert is Tierra y Aire (hemel en aarde).

Orgelconcert in Lambertuskerk Nederweert

Jan Vermeire (1968) studeerde orgel aan de muziekacademie van Veurne en aan de Franstalige afdeling van het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Daarnaast volgde hij regelmatig les bij een Hongaars-Weense muziekpedagoge. Vermeire studeerde ook koordirectie aan het Koninklijk Conservatorium van Gent. Van 1994 tot 2011 was hij organist van de Sint-Walburgakerk te Veurne en sinds 2011 is hij organist-titulaire van het onlangs voltooide Linck-Laponorgel in de Onze Lieve ter Duinenkerk in Koksijde. Jan Vermeire bespeelde het orgel in vele landen. Hij is actief als artistiek leider en adviseur in Vlaanderen en Frankrijk en hij is dirigent van twee koren en lid van advies- en werkgroepen op het gebied van muziek. Jan Vermeire werkt regelmatig samen met ensembles en solisten. Zoals vrijdag in de Lambertuskerk met de twee flamingomusici.

Evenals de organist komen de twee flamencospelers uit België. Gitaarspeler Michel Gillain groeide op tussen de Kempen en Andalusië, waar hij gitaarlessen volgde bij Paco Merenque de Cordola. Hij treedt regelmatig op in België, Nederland, Frankrijk en Hongarije Hij maakte tournees door Japan en speelde op het Europees filmfestival in Osaka.
Flamencozanger Antonio Paz komt uit een echt flamencogezin; hij kreeg de flamenco als het ware met de paplepel ingegoten Hij woonde jarenlang in Malaga, waar hij ook als zanger actief was. Hij staat open voor andere genres. Aan bezoekers wordt een vrije gave gevraagd.

Tierra y Aire
Hij neemt u mee naar de passionele wereld van de Flamenco en de Spaanse barokke orgelmuziek.:twee facetten van de Spaanse cultuur die een rijke fantasie en een uitbundige ritmiek gemeen hebben. De impulsieve en improvisatorische gezangen van Antonio Paz worden virtuoos begeleid door gitarist Michel Gillain. In contrast speelt Jan Vermeire orgelwerken uit de bloeiende periode van de Spaanse Barok. Beide stijlen hebben een ongebruikelijke maar ook verleidelijke kant, opwindend voor hart en ziel, een kippenvelmoment.

Antonio Paz
Hij werd geboren in een flamencogezin, en kreeg als het ware de flamenco met de paplepel ingegeven. Nadat hij jaren in Malaga woonde en daar ook als zanger werkte, is hij op dit moment één van de meest gevraagde cantaores in binnen- en buitenland. Zijn uitgebreide kennis van alle stijlen en zijn nuanceringvermogen maken van hem een compleet en gegeerd flamencoartiest.

Michel Gillain (gitarist)
Michel verbleef reeds op jeugdige leeftijd lange periodes in Andalusië, waar hij gitaarlessen volgt bij Paco Serrano en Merengue de Cordoba.
Hij treedt regelmatig op met solorecitals in België (opnames door radio 3 en Klara), Nederland, Frankrijk en Hongarije. Hij maakte tournees door Japan met optredens in de Belgische Ambassade in Tokyo en op het 8ste Europese Filmfestival in Osaka. In januari 2005 kreeg hij van de Spaanse Culturele Vereniging Circula Hispanico Las Lanzas een oorkonde voor zijn grote bijdrage tot de verspreiding van de Spaanse muziek. Sinds kort vormt hij het Duo Rosas en El Alma met Ann Heynen (nyckelharpa), dat onlangs optrad op het Koninklijk Paleis in Brussel voor Prinses Mathilde en Prins Filip.

Mobiele versie afsluiten