Site pictogram Nederweert24

Knoflookpad terug naar Kempen Broek

gaby bollen met larve knoflookplad - Bob Luijks NatuurportretOp 25 juli kreeg het GrensPark Kempen~Broek één van haar karakteristieke bewoners terug: de knoflookpad. Ruim 1.700 knoflookpadlarven werden uitgezet in verschillende natuurgebieden in het Kempen~Broek. Afgelopen jaren werkte ARK Natuurontwikkeling op de Loozerheide en rond het Wijffelterbroek aan de ontwikkeling van natte natuur. Nu enkele gebieden ingericht zijn, is de tijd rijp om een van de zeldzaamste dieren van Nederland een nieuwe kans te geven.

Tot in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw holde het aantal knoflookpadden hard achteruit. Oorzaak hiervan was de intensivering van landgebruik, verzuring van de bodem en overmatig gebruik van meststoffen. Slechts op een handvol plekken overleefde dit bijzondere dier, maar ook daar bleven helpende handen nodig. Om de soort voor Nederland te behouden, is de ‘Projectgroep Knoflookpad’ opgericht. In het Kempen~Broek zijn verschillende natuurgebieden ontwikkeld die nu weer geschikt zijn voor het dier. Op eigen kracht kan de pad deze gebieden echter niet bereiken. Daarom brengt ARK de knoflookpad terug in een aantal gebieden, met steun van de provincie Limburg en door samenwerking met Natuurmonumenten en het Vlaamse Natuurpunt.

Kempen~Broek weer geschikt

Kenmerkend voor het Kempen~Broek én voor het favoriete leefgebied van de knoflookpad is dat het er zowel gortdroog als kletsnat is. Op korte afstand van elkaar komen open zandige graslandjes en grote voedselrijke moerassen voor. Deze gebieden worden door grazers open gehouden, waarbij runderen zorgen voor stierenkuilen en kortgrazige moerasvegetaties. Wilde paarden zorgen daarnaast met hun graasgedrag, getrappel en het nemen van stofbaden voor een loszandige bodemstructuur waardoor de knoflookpad zich makkelijk in het zand kan verbergen. Grote voedselrijke moerassen zijn nodig voor het snelle opgroeien van de paddenvissen. Al deze randvoorwaarden zijn weer in gebieden als de Stramprooierheide aanwezig.

Foto: Bob Luijks Natuurfotografie

Mobiele versie afsluiten