Site pictogram Nederweert24

Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) erkend als Immaterieel Erfgoed

OLS 2013 StramproyLimburgs trots is nu officieel erkend: Het Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) is op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland geplaatst. Als verrassing voor de aanwezigen kwam Ineke Strouken directeur van het VIE naar de ledenvergadering in het Limburgse Baexem om hier met Ger Koopmans, President van het OLS, het certificaat te ondertekenen.

OLS erkend als Immaterieel Erfgoed

Het feest heeft zijn wortels in de negentiende eeuw en kreeg in 1906 de huidige naam. Sindsdien is de basis van het feest dezelfde gebleven, al zijn er wel nevenwedstrijden en -activiteiten bijgekomen, zoals het Kinjer-OLS. OLS staat in Limburg voor traditie, een schietwedstrijd, een optocht, weerzien. Het betekent verbroe-dering en is voor velen een symbool van de Limburgse identiteit.

Immaterieel erfgoed, waar nu het OLS ook onder valt, is altijd levend erfgoed. Dat betekent dat het een traditie is met een geschiedenis en dat er een enthousiaste groep mensen is die de traditie uitdraagt en door wil geven aan volgende generaties. De Nationale Inventaris vloeit voort uit de ondertekening van het UNESCO Verdrag ter Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed door de Nederlandse regering in 2012. Het VIE is aangewezen om de Nationale Inventaris voor ons land te coördineren. Het OLS staat sinds 2008 op de Inventaris van Immaterieel Cultureel Erfgoed Vlaanderen.

Mobiele versie afsluiten