Site pictogram Nederweert24

Leudal, Nederweert en Weert werken samen aan zorg en participatie

Jeugdhulp krijgt vorm kinderenVanaf 1 januari 2015 krijgen gemeenten er een groot aantal taken bij. Het Rijk legt de verantwoordelijkheid voor bijvoorbeeld jeugdhulp, ondersteuning van ouderen en mensen met een beperking bij gemeenten neer. De gemeenten hebben de opdracht zaken anders te organiseren: wat kan anders, beter én wat kunnen mensen zelf doen? De overdracht van taken gebeurt bovendien met een forse bezuiniging op de uitgaven. Het wordt een hele opgave om deze veranderingen op een verantwoorde manier door te voeren. De gemeenten Leudal, Nederweert en Weert hebben daarom besloten de handen ineen te slaan.

Leudal, Nederweert en Weert werken samen aan zorg en participatie

Er komt veel op de gemeenten af. Dit vraagt om nieuwe invullingen van het lokale sociale beleid, waarbij de nadruk ligt op mensen en niet op regelingen. De gemeenten kunnen dit niet alleen. Een goede samenwerking met onder meer inwoners, verenigingen, welzijnsorganisaties en zorginstellingen is nodig. Samen moeten we de nieuwe sociale voorzieningen toegankelijk en werkbaar maken.

Participatiemaatschappij
Kort gezegd komt het er op neer dat mensen met elkaar en voor elkaar meedoen in de samenleving. Het vanzelfsprekende van “vroeger” – we zorgen voor elkaar – is grotendeels verdrongen door de verzorgingsstaat die voor ons zorgt. Toch wordt er al ontzettend veel zelf gedaan en opgepakt door vrijwilligers, verenigingen en anderen. Samen gaan we aan de slag om deze eigen kracht verder vorm te geven.

Van AWBZ naar Wmo
Op dit moment wordt kortdurende zorg en het verblijf landelijk geregeld en betaald vanuit de zorgverzekering. Het doel is om alleen nog de intensieve (langdurige) zorg via een volksverzekering zoals de AWBZ te regelen. De lichtere vormen van ondersteuning en begeleiding lopen voortaan via de gemeenten. De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) wordt daarvoor aangepast.

Van Jeugdzorg naar Jeugdhulp
De jeugdzorg in Nederland is over vele lagen georganiseerd, en er zijn veel instanties bij betrokken. Vanaf 2015 komt daar verandering in: gemeenten worden volledig verantwoordelijk voor het regelen van hulp aan kinderen en jongeren. Leudal, Nederweert en Weert zijn al druk bezig met een transformatie, waarin het gezin centraal staat: 1Gezin1Plan. Het Centrum voor Jeugd en gezin krijgt een centrale plek in de plannen die nu worden uitgewerkt.

Meedoen naar vermogen
Met de invoering van de Participatiewet wil het kabinet bereiken dat zoveel mogelijk mensen actief deelnemen aan de samenleving: Ook mensen die, om welke reden dan ook, moeilijk aan een baan komen of aangepast werk nodig hebben. Onder het motto “werken naar vermogen” werken de gemeenten in Midden-Limburg samen aan de voorbereidingen.

Minder geld
Voor al deze nieuwe taken in het zogeheten ‘sociale domein’ krijgen de gemeenten te maken met bezuinigingen vanuit het Rijk. Maar ook op het bestaande Wmo-budget voor hulp bij het huishouden is een flinke korting aangekondigd. Vanaf 2015 krijgen gemeenten 40% minder voor deze vorm van thuishulp.

Anders denken, anders doen
Deze veranderingen zullen grote gevolgen hebben. Niet alleen voor personen die zorg of hulp nodig hebben, maar ook voor mensen in hun omgeving. Het komt er eigenlijk op neer dat de samenleving moet kantelen: van een verzorgingsstaat naar een participatiesamenleving. Dat kan natuurlijk niet van vandaag op morgen.

Samenwerken
De gemeenten Leudal, Nederweert en Weert hebben besloten nauw te gaan samenwerken. Daarvoor is het ‘samenwerkingsverband sociaal domein Midden-Limburg West’ in het leven geroepen. De verantwoordelijke wethouders van de drie gemeenten hebben de taak voorbereidingen te treffen. In 2014 worden plannen gemaakt. Dit gebeurt in samenspraak met instellingen en cliëntenorganisaties. Dat alles met het doel om de nieuwe wetten op 1 januari 2015 uit te kunnen voeren.

Mobiele versie afsluiten