Site pictogram Nederweert24

Verlaat eerbetoon Wiel Gubbels

Burgemeester Henk Evers trekt boetekleed aan bij het onthullen van het straatnaambord voor de gesneuvelde militair Wiel Gubbels: “Had de gemeente maar wat meer inlevingsver- mogen getoond.” De spijtbetuiging van onze burgervader kwam goed aan bij de zussen Luus Briels-Gubbels (84) en Mien van de Ven-Gubbels (86). Ze zijn de gemeente dankbaar voor deze afsluiting van een lang lopende affaire.  De twee zussen van de in Nederlands-Indië omgekomen militair Wiel Gubbels mochten de straat, genoemd naar hun broer, onthullen.

Twaalf jaar geleden was er bij de familie Gubbels onbegrip, woede en verdriet toen de gemeente Nederweert een herden- kingsplaquette plaatste in het gemeentehuis waarop de naam van Wiel Gubbels ontbrak. De gemeente baseerde zich daarbij op gegevens uit 1953. Daarin stond Gub- bels nog als vermist te boek en niet als gesneuveld. Op basis van de plaquette werden vervolgens ook de straatnamen voor de gesneuvelde militairen in het gebied Strateris verdeeld. Geen straatnaambord voor Wiel Gubbels dus, en weer een klap in het gezicht van de familie. Een omissie die afgelopen weekeinde pas door de gemeente werd gerepareerd. “Er zijn de afgelopen jaren door de gemeente brieven gestuurd die hard waren voor de nabestaanden. Te hard”, stelde burgemeester Henk Evers zich zaterdagmiddag boetvaardig op. Om te vervolgen met: “Had de gemeente destijds maar wat meer inlevingsvermogen getoond.

Inmiddels is de naam van de heer Gubbels toegevoegd aan de plaquette en is in 2000 toegezegd bij gelegenheid ook een straat daadwerkelijk naar hem te vernoemen. Dat moment is nu gekomen, in het nieuwe woongebied Hoebenakker. De Wiel Gubbelsstraat is een feit!

Via: Limburger

Mobiele versie afsluiten