Skip to content

NL-Alert, Burgernet en Lucht-Sirene? Hoe en Wat!

Redactie
9 november 2012 | 9:08

Advertentie

Op donderdag 8 november 2012 is er een nieuw landelijk alarmsysteem gelanceerd: NL-Alert. Dit systeem is aanvullend op het lucht-sirene alarm en is voor andere doeleinde dan Burgernet. Met NL-Alert kan de overheid mensen in de directe omgeving van een noodsituatie met een tekstbericht informeren. In het bericht staat specifiek wat er aan de hand is en wat mensen op dat moment het beste kunnen doen. Zo kunnen meer mensen worden bereikt en worden mensen beter geïnformeerd.

De hulpdiensten van de veiligheidsregio’s kunnen NL-Alert vanaf vandaag inzetten als aanvullend alarmmiddel bij levens- en gezondheidsbedreigende situaties, zoals een grote brand waarbij giftige rook vrijkomt, explosiegevaar of een overstroming. NL-Alert werkt op basis van cell broadcasting en niet met sms-berichten. Daardoor werkt NL-Alert óók als het netwerk overbelast is. NL-Alert is gratis en anoniem.


Lucht-Sirene
Het lucht-sirene alarm, wat al jaren bestaat, blijft en wordt gewoon iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur precies getest. Als je de sirene op een ander tijdstip meerdere malen achter elkaar hoort is er beslist iets aan de hand. Ga dan naar binnen, sluit deuren en ramen en zet radio of tv aan op de regionale rampenzender L1 of internet.


NL-Alert
Dit nieuwe systeem is dus een aanvullend middel op het lucht-sirene alarm. Met NL-Alert kan de overheid mensen in de directe omgeving van een ramp of andere noodsituatie met een tekstbericht op je smartphone informeren. In het bericht staat wat er aan de hand is en wat mensen op dat moment het beste kunnen doen.

Mobiele telefoons zonder internet (2G) kunnen NL-Alert nu al ontvangen. Veel smartphone kunnen dat echter niet. Maar ruim de helft is geschikt om NL-Alert te ontvangen. Ook moet je een KPN abonnement hebben.

Opvallend dat de campagne nu al gestart wordt terwijl er nog heel veel niet werkt. Vodafone en T-mobile volgen naar verwachting pas begin 2013 en de populaire iPhone kan ook nog niet gebruikt worden voor NL-Alert.

Wenst je meer informatie over NL-Alert en wil je weten of je mobiele telefoon geschikt is voor de ontvangst van een NL-Alert bericht ga dan naar de site www.nl-alert.nl.


Burgernet
Verwarrend is misschien het feit dat we ook nog Burgernet hebben. Dit is ook een SMS alarmeringssysteem maar meer gericht op diefstal, inbraak, opsporing, doorrijden na aanrijding, tasjesroof, geweld of vermiste personen. Ook voor deze dienst is het goed om je aan te melden. Dit kan gratis via de website www.burgernet.nl.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Oude-boerenbond-Staat-Nederweert-2
De initiatiefnemers gaan met de input aan de slag
19 september 2024 | 10:39
Pascal-en-Carla-van-den-Schoor-2
Boeren van Nederweert
19 september 2024 | 10:00
De sfeervolle Raadzaal van Museum W
Cultureel Lint op 22 september
18 september 2024 | 18:00
Toekomst Sportpark Ospel-1
Hoe ziet het sportpark er over 10 jaar uit?
18 september 2024 | 17:09

Advertentie