Skip to content

Begroting Nederweert ziet er positief uit

Redactie
7 november 2012 | 17:05

Advertentie

Pile of euro currency banknotes background

Gisteravond werd tijdens de raadsvergadering in de raadszaal van Nederweert de Begroting voor 2013 besproken. De vergadering begon, zoals gewoonlijk bij de algemene beschouwingen, om 17:00 uur en duurde tot 23:15 uur. Een lange zit, maar met een warme hap tussendoor had iedereen er een goed gevoel over. In het eerste uur werden de algemene beschouwingen gehouden door de vier fracties waarna alle fracties hier ook op konden reageren. Rond 18:00 uur werd de vergadering geschorst om samen te eten. Die tijd gebruikt het college en de fracties dan ook voor beraad. Rond 19:15 uur werd de vergadering hervat tot iets na 23:00 uur. Conclusie: Het ziet er voor Nederweert positief uit voor 2013 en de jaren erna.

Tijdens de vergadering zijn vijf moties aan de orde geweest waarvan drie aangenomen. Een motie ging over de speeltoestellen en groenvoorzieningen in de gemeente. Bezien zal worden of braakliggende bouwkavels niet tijdelijk omgebouwd kunnen worden tot speelterrein. De motie van JAN had te maken met het integraal bekijken van het buitengebied en alle bijkomende knelpunten. Er moet een duidelijker kader komen voor de dialoog met alle partijen. De raad vroeg aan B&W om het buitengebied, en het grote aantal onderwerpen dat daarmee te maken heeft, te verheffen tot een majeur project. Het gemeentebestuur was verheugd met de constructieve discussie over dit onderwerp. Ook in 2013 zal het buitengebied in de volle breedte de aandacht krijgen, aldus burgemeester Evers.

De derde motie ging over recreatie en toerisme. Bekeken wordt hoe de verdeling van de gelden moet worden ten opzichte van de VVV en bijvoorbeeld de Heerlijke Peel. Via deze laatste kun je bijvoorbeeld veel gerichter budget vrijmaken voor doelen binnen de gemeente. Ook wordt er input van bewoners meegenomen.

Verder is afgesproken dat er in de vergadering van 13 november gekeken gaat worden hoe om te gaan met de onderwijshuisvesting in het algemeen en in het bijzonder de verbouwing van de scholen in Budschop, Nederweert-Eind en Ospel. Deze plannen zijn nog niet vastgesteld en kunnen om die reden officieel nog niet in de begroting worden opgenomen. Wanneer volgende week naar verwachting een positief besluit valt, kan de 1,7 miljoen euro alsnog in de begroting worden opgenomen. Ook staat voor volgende week op de agenda wat te doen met het beleid ten aanzien van honden. Een verdubbeling van de hondenbelasting in 2012 is niet verantwoord. Er zal worden gekeken naar nieuwe mogelijkheden en aanpassingen.

Iedereen tevreden en dus “Gewoon Doen”. De aanpassingen en verfijning zullen de komende weken plaatsvinden. Het totaalpakket aan bezuinigingsmaatregelen wordt als reëel en haalbaar beschouwd. Ondanks deze bezuinigingen blijft de lastenverhoging voor de burgers beperkt.

De begroting die door de gemeenteraad is vastgesteld laat een positief saldo zien van € 325.000,-. Dit geld reserveert de gemeente voor het opvangen van de bezuinigingsmaatregelen van het Rijk. De totale begroting van de gemeente Nederweert bedraagt bijna € 32 miljoen en is opgebouwd rond vier programma’s te weten Fysieke leefomgeving, Levensvatbare bedrijvigheid, Zorgzame leefbaarheid en Bestuur.

Tijdens de begrotingsbehandeling ging de raad ook akkoord met het beschikbaar stellen van een bedrag van €77.000,- voor de uitbreiding van middelen voor Toezicht en Handhaving. De begroting is te lezen en te downloaden op www.nederweert.nl en kan worden ingezien bij de centrale klantenbalie. Vanaf donderdag 15 november is de vergadering na te luisteren op www.nederweert.nl.

 
 

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Bowl of vegetable Soup with chicken. Selective focus
Iedereen is van harte welkom
20 september 2024 | 19:30
2024_09_20 Ongeval tractor auto Lage Kuilen Nederweert-2
Flinke ravage op de Lage Kuilen
20 september 2024 | 18:39
Screenshot
Widow Clicquot
20 september 2024 | 17:00
2024_09_20 Brand Leveroyseweg Heythuysen caravan en tuin-4
Gelukkig raakte niemand gewond
20 september 2024 | 15:12

Advertentie